1. Pitanje broj: #204663

    Poštovani, Radila sam tumor marker, CEA mi je 3,7 µg/L, anormalno j 3,4 µg/L. Nisam pušač već šest meseci, a i ranije nisam bila aktivni.

    Odgovoreno: 27. 12. 2022.
    • CEA je tumorski marker. Ranije se smatralo da je CEA specifičan marker za rak debelog creva, ali dalja ispitivanja su pokazala da povećanje CEA može postojati i kod velikog broja drugih vrsta karcinoma. CEA se takodje može povećati i u nekim stanjima koja nisu povezana sa rakom, kao što su :  upala, ciroza jetre, čir na želucu i dvanestopalačnom crevu, ulcerozni kolitis, polipi debelog creva, benigne bolesti dojke, a može biti povišen i kod pušača.

      CEA marker je tzv. opšti marker i nije specifičan za rak u odredjenom organu. Uz njega se uvek rade i specifični tumorski markeri kada se sumnja na odredjeni organ, kao što su : Ca 19-9 (debelo crevo), Ca 125 (jajnik), CA 15-3 (dojka), Ca 72-4 (želudac) i sl.

      Kod vas je CEA marker neztano povišen i nije zabrinjavajući. Potrebno je da se javite svom izabranom lekaru da vam nakon pregleda i odredjene dijagnostike savetuje da li treba da uradite i neki od specifičnih tumorskih markera.

Ostavite komentar