1. Pitanje broj: #177666

    Dr, molim vas jedno pitanje. Moja supruga vec duze/vise od 25g/ u zoni izmedju leve dojke i ramena ima nesto kao veliki mitIser sa crnim cepom precnika oko 1cm. Poslednjih meseci on se kao upalio, crvenilo se siri. Ona he ranije kao devojka imala hirursku intervenciju na istom. Tada je bio manji i radjeno je bez anestezije. Molim vas pogledajte slike i recite koliko je to opasno i nesto o hirurskom zahvatu. Sad je i boli na dodir. Unapred hvala

    Odgovoreno: 26. 11. 2021.
    • Promena o kojoj je reč je aterom na koži ( zapušena lojna žlezda) kod koje je došlo do naknadne inflamacije, što je česta pojava

      Prethodna intervencija o kojoj pričate je verovatno bila samo incizija i nije odstranjena kapsula (opna) pa se on ponovo pojavio.

      Najbolje lečenje je odstranjenje ateroma u celosti, sa odstranjenjem kapsule, koja se mjoža uraditi u lokalnoj anesteziji, ali samo u slučaju da ne postoji lokalna infekcija.

      Sada vam savetujem da se javite lekaru (hirurgu) koji će u lokalnoj anesteziji uraditi inciziju (prosecanje kože) čime će se odstraniti gnoj i smiriti infekcija.

      Promena jker potpuno benigna i nikada ne može da predje u maligni tumor.

Komentari na pitanje: #177666

    • Slavica Kuzeljevic 26. 11. 2021.

      Hvala puno na odgovoru. Iako sa malo kasnjenja, vrlo strucno objasnili ste. Vec je uradjena hirurska intervencija. I sve je dobro. Hvala.

Ostavite komentar