1. Pitanje broj: #176521

    Postovani, tata mi vec mesec dana oseca bolove u ledjima i lečio se prvo nekim inekcijama a onda ga je ortopeg uputio na snimanje kičme , posto sad sve to malo usporeno ide otišao je na magnetnu gde je snimak pokazao metastaze na kostima. Napomenucu da je 1961.god i da nije nikad imao ni jedan vise simptom.Pušač je. Dalja ispitivanja su bila rengen pluca i eho abdomena i male karlice koji je uredan. Krvna slika mu je losa pa je zadrzan u bolnici na dodatna ispitivanja. Sumnjaju na multiple mijelom. Mozete li mi reci Vase misljenje i preporuku sta i kako dalje?

    Odgovoreno: 07. 01. 2021.
    • Dok se ne uradi histopatološki pregled, a pre toga radiološka obrada, MSCT grudnog koša, abdomena i male karlice, ne može se postaviti dijagnoza, a samim tim ni odrediti lečenje. Ako se ispostavi da se radi o multiplom mijelomu, savremeni inovativni pristup je lečenje po LEN-DEX protokolu, gxe se koriste LENALIDOMID uz visoke doze deksazona i antibiotsku i antigljivičnu profilaksu, i daje odlične rezultate. Ipak, o tome se morate konsultovati sa svojim hematologom. Uostalom, još ne znamo ni da li je multipli mijelom, jer mnogi karcinomi daju metastaze na pršljenoviima. Što se bolova tiče, kada postoje metastaze na pršljenovima, najčešće se radi o takozvanom mešovitom bolu, koji je delom posledica oštećenja kostiju tumorom, a delom kompresije na senzitivne i motorne nervne korenove koji odatle izlaze gradeći velike živčane spletove. Ovakav bol se zove neuropatski bol. Preporuka je da se krene sa niskim dozama kratkodelujućeg oksikodona (kapsule CODEXY) dok se ne dostigne optimalna terapijska doza, a onda da se pređe na dugodelujući oksikodon (tablete CODEXY PR ili TARGINACT, koji ima u sebi i nalokson, pa štiti od lekom izazvane opstipacije). Ukoliko to ne bude dovoljno, mogu se uključiti i koanalgetici PREGABALIN (Epica ili Lyrica i dr.) i uz specifično onkološko lečenje (koje će se sprovoditi nakon postavljanja histopatološke dijagnoze), omogućiti pacijentu normalno funkcionisanje bez bolova i bolju pokretljivost.

Komentari na pitanje: #176521

    • Milica Jankovic 07. 01. 2021.

      Hvala Vam na odgovoru! Zadrzan je u bolnici radi detaljnijih ispitivanja, kada budem imala vise informacija kontaktiracu Vas ponovo.

Ostavite komentar