1. Pitanje broj: #188985

    Poštovanje! Ovo je rezultat magneta glave. Molim za Vaše mišljenje i objašnjenje, imam 45 godina. Unapred hvala!

    Frontoparijetalno obostrano subkortikalno i periventikualno vide se T2W/FLAIR hipertenzne nespecifične punktiformne lezije kao i jedna lakularne veličine peritrigonalno desno. Perivertikularno uz frontalne rogove lateralnih komora, obostrano vidi se raređenje bele moždane mase sa encefalopatijom. Sulkusi na konveksitetima i subarahnoidni prostroi baze lobanje su izrazito prošireni, najizraženije frontotemporalno bez patološkog sadržaja ispred starosne dobe. Komorni sistem je odgovarajućeg položaja, umereno proširen u sklopu involutivnih promena, asimetričan na račun šireg temporalnog roga leve latelarne komore, najpre kongenitalno. Elonigran vertebrobazilarni sliv, položen više levo. Zaključak; MR pregled endokranijuma ukazuje na nespecifične punktiformne T2W/FLAIR hipertenzne lezije supratentorijalno i jednu lakularne veličine peritrigonalno desno, na razređenje bele moždane mase periventrikularno uz frontalne rogove latelarnih komora, obostrano praćeno encefalopatijom, na elongiran veretbrobazilarni sliv, na kortikalne i subkortikalne reduktivne promene ispred starosne dobi pacijentkinje.

    Odgovoreno: 30. 09. 2021.
    • Poštovana, ne znam zašto ste uopšte radili MR endokranijuma, koje su vaše tegobe i da li ste pregledani od strane neurologa koji je ovo indikovao. Vaš MR endokranijuma opisuje male sitne lakunarne moždane udare, smanjenje moždane mase, prema nalazu kao da je mozak "stariji nego što vi imate godine". Prema ovom nalazu, mogli biste sa imate kognitivne poremećaje, tj da zaboravljate više i češće bego inače. Savet, dođite na pregled neurologa, radi dalje evaluacije, neurološkog pregleda i započinjanja  adekvatne terapije protiv kognitivnog propadanja, sa svim nalazima koje imate. Srdačan pozdrav

Komentari na pitanje: #188985

    • Nataša Ranđelović 30. 09. 2021.

      Hvala Vam na brzom odgovoru!

      Pregledana sam od neurologa, a doktor me je poslao da radim MR glave, zbog glavobolja, vrtoglavica i nestabilnosti u hodu. Romberg pozitivan sa tendencijom pada u nazad sa otvorenim očima, u na DE u Wartenbergu tonjenje levo, MR pojačani.

      Šta mi je dalje činiti? Srdačan pozdrav!

Ostavite komentar