1. Pitanje broj: #260

  Poštovana, imam 23 godine. Povremeno imam glavobolje ali samo u levom delu glave. Bol je slab i ne ometa mi normalno funkcionisanje ali me jako zabrinjava. Traje 2-3 sata a javlja se možda na 10-15 dana mošda i ređe ili čak u zavisnosti od vremenskih prilika. Kada se pojavi bol javlja mi se i bol u levom delu gornje vilice (možda je trnjenje precizniji opis), kod zuba (kako bih nestručno rekla)šestice. Molim vas da mi pojasnite moguć uzrok bola.

  Odgovoreno: 20. 03. 2007.
  • Postovani Postoje brojni razlozi glavobolje i sledstveno tome i razliciti terapijski postupci.Detaljnije uzeta anamneza i naravno neuroloski pregled omogucava da se preciznije ustanovi potencijalni uzrok glavobolje. Najcesci razlog bola u jednoj polovini glave je migrena ( narocito ako je bol pracen i povracanjem i ukoliko postoji nasledje.)U nedostatku detaljnijih podataka,glavobolja koju Vi opisujete ne odgovara u potpunosti migrenoznom napadu, ni po intenzitetu ni po ekspresiji napada. Imajuci u vidu da se bol siri u gornju vilicu i da je pracen i izmenom osetljivosti ( podatak o trnjenju u ovom predelu) zahteva neurolosko ispitivanje u smislu iskljucivanja simptomatske trigeminalne neuralgije, te je potrebno da se radi detaljnijeg ispitivanja javite nadleznom neurologu.

Komentari na pitanje: #260

  • Dr imam jako izrazenu spondilozu koja mi mnogo daje probleme. Uraden ct vrata i glave. Terapija je ici na masaze povremeno i piti lekove za bolove. Pre godinu vi ste mi preporucili cavinton tab 5mg. Povremeno imam vrtoglavicu i nemogu na noge stat sto dale molim vas pozdrav agim

  • Dr sci. med. Nikola Vukašinović 27. 07. 2009.

   Poštovani, uradite eeg i mr mozga. Javite se sa nalazima. Do tada preporučujem tbl. Mg 240 Forte 1x1. Pozdrav

  • Poštovani doktore, već duže vreme imam određen bol u levoj strani glave, pre nekoliko godina je sve počelo. Prvo je taj bol bio onako dosta periodičan, dosta se retko pojavljivao (jednom u nekoliko meseci), da bi u poslednje vreme postajao sve češći i češći. U početku mi to i nije bio toliko problem i bilo je dovoljno da samo malo jače pritisnem rukom, ili izmasiram mesto u kome osećam bol i on bi posle nekog vremena prestao, međutim to više nije toliko efikasan način rešavanja ovog problema, kao što je bio ranije... Bol se manifestuje u levoj strani glave kao neka vrsta pritiska i kao da mi blago trni glava u toj oblasti. Isto tako osećam i pritisak ka levom oku iznutra. Pritisak se oseća i u oblasti vene na levoj strani čela, u slepoočnom predelu, kao i pri samom početku leve nozdrve... Još se blagi osećaj tog bola prostire određenom linijom koja vodi od negde sredine tog levog dela glave (koji kad pritisnem ume da mi bude lakše na trenutak), pa sve do vrata, gde osećam blago prožimanje tog bola, koje je podnošljivo. I ponekad ume da mi bude problem da spavam okrenut na desnu stranu, pošto kao da pritiskam taj levi deo glave i vrata koji me bole, dok kad legnem na levu stranu taj bol ume da bude znatno podnošljiviji... Šta bi ovi simptomi mogli da znače? Hvala unapred!

Ostavite komentar