1. Pitanje broj: #18105

    Poštovani,
    ja sam Vam već pisala! Radilo se o intramedularnom tumoru i operaciji prilikom koje je urađena samo djelimična resekcija u inostransvu. Sada smo dobili i histološki nalaz! Radi se o tumoru Pilocytic Astrocytoma. Međutim, koliko sam ja razumjela, oni su u dubini tumorske mase (u drugom presjeku) našli i mala gnijezda ćelija koje su najsličnije izomorfnim Ependymoma. Tumor nije moguće kompletno izvaditi jer je cistične građe na cijeloj kičmenoj moždini, i neurhirurg misli da bi pacijentu nanio više štete da ga vadi nego ostavi, pošto mu sada ne pravi nikave smetnje. On je otkolnio najveći dio tumora, tzv. čvorište ili centar tumora, i u odnosu na taj dio ovo što je ostalo je jako malo! Ono što je preporuka doktora je da se svake godine uradi MR i prati tumor.
    Ja bih Vas molila da mi pojasnite histološki nalaz, pogotovo ovaj dio sa izomorfnim ćelijama Ependymoma. Koliko sam ja razumjela na histološkom nalazu stoji i da je taj tumor ostatak nerazvijene vene ili arterije, po njihovom mišljenju. Međutim neurohirurg je rekao da to po njemu ne dolazi u obzir na osnovu onoga što je on vidio prilikom operacije. U
    naprijed hvala!

    Odgovoreno: 24. 12. 2008.
    • Poštovana,
      slažem se sa preporukom neurohirurga. Na operaciji najbolje vidi neurohirurg tako da je njegovo mišljenje bitno, ali i histološki nalaz ne ukazuje na malignitet. Potrebno je praćenje i zbog veličine i razvoja tumora, ali i zbog mogućnosti da ne preraste u malignitet, ali sumnjam u to. Puno sreće!
      Pozdrav

Ostavite komentar