1. Pitanje broj: #13938

    Poštovani doktore,
    Početkom septembra sam Vam pisao u vezi sa povredom ramena od 16.08.g.i dobio Vaše mišljenje. Kako se stanje nije popravljalo, osim što su bolovi bivali manji, a navika na problem veća, potražio sam ovdje u Parizu pomoć od ortopeda. Doktor me pregledao i našao da je neka tetiva vjerovatno prekinuta i uputio me na MR, po kojoj uputi sam postupio i sa nalazom otišao istom ljekaru. Prekinute su tri tetive što je i doktora iznenadilo, s obzirom na ono što je on našao i s obzirom na stanje ramena i cijele ruke. Šaljem nalaz MR i nalaze ortopeda. Dokumenti nisu prevedeni, jer to ja i moja ćerka nismo mogli dobro uraditi, jer se radi o strogo stručnom sadržaju, a mislim da to za Vas i nije neophodno i da za Vaš jezik neće predstavljati problem. Shvatio sam šta me zadesilo, ali ne znam šta će biti dalje. Potpuni prekidi tri tetive, o kojih kod dvije postoje izraženiji problemi. Ranije slabo stanje tetiva doprinijelo je da stradaju. Utvrđen je artritis ramenih zglobova. Moram na operaciju. Doktor kaže da operaciju svakako treba izvršiti i da trebalo da bude uspješna. Dodaje da za hirurga operacija nije teška, ali za pacijenta jeste. Doktor je u nalazu od 23. dao i neke sugistije ili zamolio budućeg operatora da postupi na određeni način. Ovdje se operacija ne može izvršiti iz više razloga, a smatram da to nije ni nužno i da se to u Srbiji može odlično uraditi.
    Molim Vas da moj problem sagledate i da mi javite gdje bi se ovaj operativni zahvat mogao najbolje uraditi. Ipak, prije nego bi se konačno odlučio volio bih da mi napišete, prije svaga, kakvi su po Vašem mišljenju, izgledi da poslije operacije bude dobro, imajući u vidu sve činjenice pa i moje godine (73), kao i relativnu starost povrede. Na kraju, važno je da znam kakav je uobičajeni tok stvari ako operacije ne bude. Mogu li sačuvati sadašnje funkcije ruke, slijede li veće deformacije ramena i ruke uopšte zbog atrofije mišića, kako bi bilo sa bolovima, itd. Ja bi mogao dosta dobro živjeti i sa ovakvim funkcijama ruke, koje su bolje u odnosu na one koje bi se mogle očekivati s obzirom na težinu povrede, kao i sa sadašnjim bolovima, iako baš nije veselo. Svakako da bi bilo dobro izbjegnem invalidnost koja sada nesumnjivo postoji u značajnoj mjeri. Stanje ruke se popravlja, ali se funkcije ne vraćaju. Bolovi nisu ni stalni, ni jaki i ne trošim analgetike zbog ruke i ramena. Kod mene nije u prvom planu strah od operacije, ali treba biti i realan i racionalan i ne rizikovati mnogo veće probleme o sadašnjih. Cijeli tok snimanja na MG prenesen je na CD, koji Vam mogu poslati ako želite.

    Odgovoreno: 30. 10. 2008.
    • Poštovani,
      ne mogu Vam mnogo reći o toj vrsti operacije, jer spada u domen ortopedije. Nije najteža u toj oblasti, a može se izvesti u svim većim centrima. Što se tiče funkcionalnosti ruke u daljem toku mogu da kažem da ako je prekid tetiva u pitanju može doći i do spontanog zarastanja, ali sigurno nepravilnog što može ograničiti pokrete, te bi trebalo nakon dobijanja svih saglasnosti (kardiologa) i laboratorijske pripreme uraditi operaciju. Ne sećam se da li ste uradili EMNG ruke? Ta metoda pokazuje zahvaćenost nerava i mišića i u velikoj meri pomaže u odluci za operaciju ili ne.
      Pozdrav

Ostavite komentar