1. Pitanje broj: #13181

    Poštovani,
    imam 47 godina i od pre desetak dana Paresis n. facialis peripherica lat.dex G 52. Samo sam se jedno jutro probudila sa glavoboljom i oduzetom polovinom lica, ali ne sasvim. Sutradan je bila potpuno oduzeta. Posle prepisane terapije (vitamina, KCL pulvis i inekcija OHB12) i započete elektro stimulacije, kao i svakodnevnih vežbi više puta dnevno, ne vidim ni najmanje poboljšanje, pa me hvata strah, da li će se to uopšte i kada povući? Počela sam i sa vitafonom, mislim ne može da škodi.
    Šta Vi mislite? Kakva je prognoza i šta bih još mogla da preduzmem, da ne zakasnim, pa posle...što nisam... Da li je preporučljivo da uključim i akupunkturu? Zanima me i da li ova boljka ima recidive? Još me zanima i da li je tačno, što mi je rečeno, da se ovo dobija ili od tumora (kojeg valjda nemam) ili od prevelikog i predugog stresa i da neće ni prestati ukoliko se ne otarasim uzroka istog?
    Unapred Vam mnogo hvala!

    Odgovoreno: 20. 10. 2008.
    • Poštovana,
      čudna objašnjenja su Vam dali! Pareza n. facialisa po perifernom tipu se dobija najčešće usled izlaganja lica promaji, izlaska napolje sa mokrom kosom ili ležanje sa mokrom kosom. Može i kod nekih infekcija uva, ali mnogo retko kod tumora. Od stresa nikad. Naravno da Vam nije bolje kada niste koristili osnovnu terapiju, a to je kortikosteroidna terapija. Moja preporuka za terapiju je amp.Urbason 80mg, amp.Ranisan I, amp.Trental I u 10 kubika Sol.Ringeri, amp.Beviplex I, amp.Aciklovir I, tbl.Aspirin protect 100mg 1x1 i sve to 5 dana. Potom se javite za dalje. Što se tiče fizikalne terapije i rehabilitacije tu je pored vežbi (vraćanje oduzete strane lica u normalni položaj što više puta u toku dana) najbitnija laseroterapija. Što se tiče oka i moguće upale zbog nemogućnosti potpunog zatvaranja preporučujem da noću stavite gazu ili maramicu potopljenu u mlak čaj od kamilice, a preko dana po potrebi Sol. Acidi borici (kapi više puta u toku dana) i eventualno mast u oko Cloramphenicol. Ta strana lica biće uvek osetljivija i podložnija tome ,zato je čuvajte u smislu da kada duva vetar okrenite drugu stranu lica.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #13181

    • Amir Čamdžić 17. 10. 2017.

      Hvala, na ovoj stranici, mnogo se može naučiti i do odlaska ljekaru, nekako se čovjek pripremi psihički na sve, a dijagnoza bolesti je ista paresis n. Facialis i. Dex. Peripherica (bell) . Ista priča "legneš zdrav a bolestan se probudiš", bez ikakvih prethodnih simptoma.

Ostavite komentar