1. Pitanje broj: #11640

  Poštovani,
  moja ćerka ima 24 god. Prije nekoliko dana je počela da osjeća bol u vratnom dijelu kičme i trnjenje lijeve ruke od ramena, pa do vrhova prstiju. Bila je kod dr neurologa koji joj je na osnovu opisanih tegoba i kraćeg pregleda napisao da se radi o RAIKULOPATIJI. Dobila je ljekove- KARBAPIN, MOVALIS I BEVIPLEX. Preporučeno joj je da uradi EMNG I MRI.
  Možete li mi nešto više reći o ovom oboljenju? Kako nastaje, kako se liječi, da li su odgovarajući ljekovi koje je dobila i da li ih smije piti dok se ne urade određene analize i utvrdi prava dijagnoza? Napominjem, da zbog posla, mnogo vremena provodi u sjedećem položaju (često nepravilnom).
  Hvala unaprijed,
  Zabrinuta majka

  Odgovoreno: 28. 09. 2008.
  • Poštovana,
   radi se o cervikobrahialgiji ili o radikulopatiji kako Vam je kolega rekao. Verovatno ima spondilotične promene vratne kičme (okoštavanje) koje pritiskaju na nervne strukture koje, pak, daju bol uz trnjenje ruku ili ruke. Potrebno je da uradite prvenstveno MR vratne kičme, a potom i EMNG ruku. Leči se fizikalnom terapijom (rehabilitacijom) uz terapiju tbl.Movalis 7,5 2x1 (ili 15mg 2x1/2) kod bolova, drag.Beviplex 3x1 (kraće vreme jer Beviplex dovodi do porasta telesne težine) koji hrani, oporavlja komprimovane nerve i tbl.Tetrazepam 1x1 za opuštanje mišića do snimanja, a verovatno i posle dok ima tegobe. Sedeći položaj i jeste problematičan za čitavu kičmu počev od vratne do lumbosakralne. Potrebno je da pravi pauze u sedenju i da se isteže prema vežbama koje će joj pokazati fizijatri. Javite se sa nalazima.
   Pozdrav

Ostavite komentar