1. Pitanje broj: #11615

    Više od godinu dana imam bol u lumbalnom delu, pa se prilikom hoda bol reflektuje i u kukove. Poslednjih 6 meseci u hodu moram da zastajem na 50-tak koraka da se odmorim par minuta i onda mogu da nastavim da hodam. Snimila sam lumb.deo kičme i nalaz je sledeći: Normalan razvoj. SISTEMSKA OSTEOPOROZA. Svi pršljenovi su normalnog oblika i u normalnoj apoziciji. Blaga sinistrokonveksna skolioza s temenom na L3 bez torzije. Diskartroza u nivou L5/DS1 kao znak DUGOTRAJNOG PROLAPSA INTERVERTEBRALNOG DISKUSA. Obilni kalcifikati u zidu aorte. Imam 73 godine i "do juče" sam bila sposobna kao sportista. Istovremeno me je snašao i drugi zdravstveni problem: VRTOGLAVICA ME MUČI, brzi zamor na najmanji fizički rad. Ustanovila sam da imam MIKROCITNU ANEMIJU. Hemoglobin samo 105, gvožđje 12 (nije toliko nisko). Imala sam 25 terapija kod fizijatra - nema boljitka. Imala sam tretman kod hiropraktika (vraćen na mesto prvi kranijalni pršljen i sedalna ploča) Mesec dana sam radila 3 vrste zadatih vežbi - bez boljitka. Anemiju lečim hranom i FEROGLOBINOM. Zbog lumb.dela i donekle bola u kolenima uzimam KONDROIN FORTE.
    Molim odgovorite mi da li treba da uradim i RF i koje jos testove iz krvi da se utvrdi uzrok ova dva zdravstvena stanja. Ima li nade da se vežbama prolaps diskusa vrati na mesto.
    Hvala unapred na brzom odgovoru.
    U nevolji sam i stalnim bolovima i vrtoglavici.

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.
    • Poštovana,
      vrtoglavica može da se dešava zbog anemije, ali i zbog pritiska vratne kičme, koja je verovatno takodje izmenjena, na krvne sudove vrata. Uradite dopler krvnih sudova vrata, reumatske faktore i pažljivo sa vežbama, jer su kosti istanjene zbog osteoporoze. Osteoporoza je čest nalaz kod žena posle menopauze. Nezavisno od osteoporoze imate i diskus herniu L5/S1. Predlažem vam terapiju tbl.Rantudil forte 2x1, tbl.Sirdalud 4mg 2x1 uz terapiju reumatologa za osteoporozu. Za vrtoglavice tbl.Cavinton 5mg 3x1, tbl.Cardiopirin 100 1x1. Javite se sa nalazima.
      Pozdrav

Ostavite komentar