1. Pitanje broj: #67278

    Poštovani, izvinjavam se što će pismo biti malo duže. Moja šesnestogodišnja kćerka godinu i po dana unazad ima probleme sa vidom i glavobolje. U početku glavobolje nisu bile jake i česte, u poslednjih nekoliko meseci stanje je počelo da se pogoršava. Ona je skoro stalno jako pospana, a spava dovoljno. Odvela sam je kod očnog lekara koji joj je našao edem papilae i poslao nas kod neurologa. Neurološki nalaz je bio uredan i neurolog nas je poslao u urgentni centar u beograd kod neurohirurga. On nas je poslao na skener. Na skeneru su nađene heterodezne promene u regiji hipofize, i poslati smo na magnetnu. Magnetna je bila u redu. Poslati smo kod endokrinologa. Endokrinolog je tražio da uradimo nalaze hormona. Svi hormoni su bili u redu, osim kortizola koji je bio jako povišen, bio je 1180. Endokrinolog nam je rekao da za godinu dana uradimo ponovni snimak magnetne i dođemo na kontrolu. Njeno stanje se pogoršalo, počele su joj užasne glavobolje, ali ne smeta joj svetlost, zvuk. Počele su joj i vrtoglavice i padala je kad dobije napad. Dečiji neurolog joj stalno daje infuziju manitola, od koje joj bude bolje oko sat vremena i posle se vrati na isto. Molim vas recite mi šta može da bude? Da li je nalaz magnetne uvek 100% tačan? Šta da uradim? Hvala vam puno

    Odgovoreno: 07. 09. 2010.
    • Poštovana,
      Na osnovu ovoga sto ste napisali, sumljiv nalaz je benigna ili (idioptaska) intrakranijalna hipertnezija. To je bolest se klinicki karakterise glavoboljom, mucninom i povracanjem, zujanjem u usima, duplim slikama ili drugim vizuelnim simptomima. Edem papile je uobicajan znak. Bolest je najcesca u mladih zena, cesce gojaznih. U terapiji (i potvrdjivanju bolesti) se koristi lumbalna punkcija, odredejeni medikamenti, pa cak i hirurski tretman. U ovom slucaju bi nalaz na hipofizi bio od uzgrednog znacaja (obzirom da nije dijagnostikovan adenom hipofize koliko sam vas razumeo, a i da jeste obicno ne dovodi do otoka na ocnom zivcu) . U svakom slucaju tako visoke vrednsoti kortizola zasluzuju pracenje endokrinologa, a treba reci da preko mehanizma povisenog krvnog pritiska takodje mogu da se jave glavobolje. . . Obzirom da nije postavaljena indikacija za neurohirusko lecenje, (recimo mikroadenoma) od strane vaseg neurohirurga, lecenje hormonskog disbalansa ostaje u sferi tretmana interniste.
      i na kraju ograda, u smislu da je ovo bilo jedno klinicko razmisljanje, te da se konacna dijagnoza i opcije lecenja donose direktim pregledom bolesnika i njegove dokumentacije.

      Pozdrav

Ostavite komentar