1. Pitanje broj: #41582

    Postovani, moja pocetna dijagnoza je bila: neuroloski status: paravertebrlabi spazam u lumbalnom delu obostrani, ostali nuroloski nalaz uredan. Negira ispad senzibiliteta. Vrat slobodan. Se i kks: se-7/h, le-10, 1, er-4, 84, hgb-144g/l, hct-43, 9, tr-275, lf neu82, 2% , mo 0, 6% , a 0, 2% mri lumbosakralnog segmenta kicenog stuba: na l5/s1 nivou smanjena visina iv prostora i degenerativno izmenjen iv disk. Prisutna je paramedijalna proturzija diska sa kompresijom duralne kese i radikularnim kontatkom u levom recesusu. Iv forameni slobodni bez radikularne kompresije. Intraduralno, u filum terminale dorzalno prisutna okrugla, jasno ogranicena lezija promera 6mm. Zakljucak: paramedijalna protruzija levo l5/s1 iv diska. Emng: nalaz pokazuje hronicnu umerenu afekciju korena s1 obostrano i l5 levo sa pokazateljima sveze denervacije za l5 levi i iritacijom l5 desno. Zatim su me poslali ponovo da uradim mr ovoga puta sa kontrastom. Nacinjeni su t1w/t2w sagitalni tomogrami lumbosakralnog segmenta od th11 do sakruma, kao i pdw paraaksijalni tomogrami u visini l4-5 i l5-s1 intervertebralnih (iv) diskova. Nalaz je da je lumbalna lordoza ocuvana. Nema znakova frakture niti dislokacije prsljenskih tela. Prikazuju se pocetne spondiloticne promene sa osteofitima. Spinalni kanal sinimljenog segmenta je uredne sirine. Conus medullaris se nalazi u visini l1. U duralnoj vreci dorzomedijalno u filum terminale u visini l1-l2 prisutna ranije dg. Okrugla jasno ogranicena promena dijametra 7mm. Promena u t1w intermedijarne is a u t2w sekvenci niske signalne vrednosti. Postkontrastno pokazuje intezvno pojacanje is. Zakljucak je: opisana promena intraduralno po mr karakteristikama odgovara neurinomu. Neurohirurg mi je saopstio da je neurinom benigni tumor i da ne moze sam da nestane, vec da je potrebna operacija, ali da mogu da sacekam jos 3-6 meseci da se to "prati". Odgovorio sam da nemam sta da cekam i da sam spreman da to uradim odmah. Iako sam to odgovorio, malo me je strah, s obzirom da mi je kicmena mozdina na oko 1, 5 cm iznad neurinoma, ali su tu oni nervni zavrseci (potpuni sam laik, ali sam citao na internetu) . Pitao sam neurohirurga da li je to radio vec, on je rekao da jeste ali da ne moze da se pohvali velikim brojem operacija jer u niskom klinickom centru ima svega 5-10 takvih operacija godisnje. Moje razmisljanje je da bi trebalo ti ljudi da znaju svoj posao, ali me je ipak pomalo strah. Jednom recju voleo bih da cujem vase misljenje o svom medicinskom problemu (molim vas bez reci utehe i sa sto manje latinskih reci da bih kao laik to mogao sto bolje da razumem) . Unapred hvala

    Odgovoreno: 11. 10. 2009.
    • Poštovani,
      Savetujem vam da poslusate svog neurohirurga i da pratite na kontrolnim mrovima neurinom koji kako je mali i benigan on i sporo raste. Moguce je da tegobe koje opisujete nisu vezane za taj neurinom vec pre za diskus herniju na novou l5&sl. Ipak, operacija samog neurinoma moze biti skopcana sa znatno vecim brojem komplikacija nego klasicna operacija protruzije diska (ostecivanje nervnog korena, curenje likvora, infekcija itd) , pa je pravi potez saglasje sa neurohirurgom koji objektivno moze da izvaga odnos izmedju moguceg benefita i moguceg rizika.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #41582

Ostavite komentar