1. Venski angiom na mozgu

    Pitanje broj: #39974

    Poštovani doktore,
    zamolila bih vas za jedan odgovor.
    Ustanovljeno mi je na MR mozga da imam dva venska angioma u desnoj cerebelarnoj hemisferi.
    Moj najveći problem je smetnje kod vida i jake glavobolje, trnjenje glave.
    Venski angiomi su veličine:  jedan angiom je veličine 2. 5cm, drugi je nešto manji.
    Molim vas za mišljenje daljeg lecenja. Da li je potreban operativni zahvat? Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 25. 09. 2009.
    • Poštovani,
      Potreban je pregled neurologa (neurohirurga) da bi se ustanovilo da li vase tegobe imaju veze sa promenama koje su nadjene na MR-u. Ako nemaju, promene treba pratiti. Inace venski angiomi su urodjene malformacije, ali istina, mogu se uvećavati, i početi naknadano da izazivaju tegobe. Postoji mogucnost da su smetnje sa vidom i drugačijeg porekla, sto zavisi od lokacije angioma, i tipa smtenje vida. Inace najcesce tegobe vezane za angiome su epi napadi i krvarenja, (sto vi nemate) , a to su i apsolutne indikacije za operativno lecenje.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #39974

    • Htela sam da pitam nešto vezano za dete od 9 godina, u novembru mu je ustanovljen venski angiom okciputalno levo koji se nalazi u cerebralnoj veni. Ima jake glavobolje i epi napade, trenutno je na terapiji eftil 1+0+1 , ležali smo u Lozničkoj bolnici i oni traže mišljenje Beograda. Da li se to može operisati i da li je rizično? Unapred hvala.

    • Na magnetnoj rezonanci glave mi je ustanovljeno da imam mali venski angiom na levoj polovini glave, pa me zanima šta je to i da li je opasno pošto imam 2-3 puta mesečno užasne glavobolje do te mere da mi lekovi nekad ne pomogne pa u tim slučajevima primam neke jače lekove kroz infuzije.

    • Pre sest meseci angiom mi je prokrvario i dobila sam epi napad. Nisam operisana jer je duboko u mozgu. Predlozili su mi gama noz koji jos nisam uradila. Jos se treba sacekati. Da li je vreme za gama knajf treba li uraditi neki snimak a inace pijem svo vreme tregritol400

Ostavite komentar