1. Pitanje broj: #35087

    Poštovani,
    Postavljena mi je sledeća dijagnoza: malformatio artherio-venosum spinalis regio th7-l1. Infarctus punctiformnis spinalis regio th 12. Radiculopathia l5, s1 lat. Dex. Chr. Disestesiae. Dosadašnje manifestacije su izmenjen osećaj na temperaturu i dodir u desnoj nozi u odnosu na ostatak tela. Koje su mi moguće alternative, da li mogu ignorisati problem, da li se lečenje može uspešno izvesti kod nas (i gde), a ako ne gde onda.
    Hvala Vam puno i očekujem Vaš odgovor.

    Odgovoreno: 07. 08. 2009.
    • Poštovani,
      U literaturi su opisane uspešno izvedene operacije avm (arterio venskih malformacija) kičmene moždine (iako to u Vašoj dijgnozi to ne stoji, prepostavaljam da se u dg. ispred spinalis nalazi i medulae). Takođe se u zadnje vreme kao varijanta ili faza lečenja spominju i radiološke metode embolizacije, ali moj Vam je savet da dok god se možete nositi sa tegobama, ne u ulazite u priču invazivnog lečenja (operacija, embolizacija), jer je isto skopčano sa brojnim mogućim komplikacijama. Takve su komplikacije moguće i u centrima koji se bave najčešće operacijama na kičmenoj moždini (bresa u Italiji). Možda je za sada rešenje uzimanje vitamina grupe B, uz redovno kontrolisanje kod Vašeg neurologa (neurohirurga).
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35087

    • Poštovani ja sam imala tretman embolizacije AVM spinalis regije Th12 / L1 2016 godine u KCS operaciju je izvršio dr.Ivan Vukašinović - neuroradiolog ..Ako imate dodatna pitanja mozete me kontaktirati na mejl.

Ostavite komentar