1. Pitanje broj: #33183

    Poštovani,
    već sam vam slala pitanje, sad se javljam sa detaljnijom dijagnozom. Najpre sam vam poslala sledeće:
    Poštovani,
    moj suprug je pre 15 dana doživeo pad sa visine od 4.5 metra i udario zadnjim delom glave u beton. Kažu da ima zgnječenje mozga (jaču kontuziju) i dva zarista na glavi. Često bunca i često nema predstavu o prostoru i vremenu, npr. ne zna koji je dan i u kom gradu se nalazi, a u određenim momentima je potpuno svestan. Stanje mu je bolje nego prvih dana posle pada, sada može sam da se kreće ali me brinu ta buncanja prilikom kojih ponekad priča o prošlosti ili o osobama koje poznaje (što je sve stvarno) a ponekad priča nepovezano. Zanima me da li su to normalni simptomi koji prate ovaj jak udarac glavom i koliko dugo mogu da traju, kao i posledice koje bi mogle da ostanu? Da li bi u dužem vremenskom periodu mogao ponekad da priča nepovezano i koliko bi taj period mogao da traje? I koji se lekovi koriste prilikom ovakvog oboljenja? Prilikom udarca mu je napukla čeona kost i jedan sinus sa desne strane glave je povređen, ali doktori smatraju da nema potrebe za operacijom. On ima 27 godina. Tražili ste da pošaljem detaljnije.
    Ovo je dijagnoza: contusio cerebri. Sy psychoorganicum. Fractura cranii reg. Occipitalis lat. Dex. Fractura sinus frontalis pars anterior. St. Post luxationem art. Cubiti lat. Sin. St. Post extirpationem fragmenti ossealis capituli radii lat. Sin. St. Post fixationem cum filli kirscheri no i. Reluxationem cubiti lat. Sin. Sy anxiosum dalje piše; CT pregledom dijagnostifikovane kontuzije mozga. Gubio svest. Nije povraćao. Heteroanamnestički brat negira alergije i teža oboljenja. Pri pregledu na prijemu u poćetku agitiran, a kasnije pomućene svesti do sopora. Dezorjentisan, organizovani verbalni kontakt se ne uspostavlja. Otvara oči na poziv. Reaguje na grube draži ciljanom fleksijom. CT pregled endokranijuma; desno čeono vidno kontuziono žarište. Linearna fraktura potiljačne kosti sa desne strane. Vidna fraktura prednjeg zida frontalnog sinusa. Kontrolni CT endokranijuma rađen u tri navrata: kontuziona žarišta u resorpciji. Pri otpustu svestan, orjentisan, bez grubljeg neurološkog piramidnog deficita, primetan psihoorganski sindrom. Zamolila bih vas da mi ovo malo pojasnite kao i za vaše mišljenje. Od pada je prošlo 50 dana, on je sada svestan, ali se desi da zaboravi nešto što se desilo u toku dana i ima vrtoglavice.
    Hvala unapred.
    Pozdrav.

    Odgovoreno: 09. 07. 2009.
    • Poštovana,
      bitno je da kako vreme prolazi bolesniku biva sve bolje. Nagnječenje mozga je teška telesna povreda i potrebno je vreme da se njene posledice umanje. Pošto je verovatno da je došlo do nagnječenja čeonih delova mozga, (što ponovo niste naveli iz otpusne liste) onda se i klinički očekuje pojava psihorganskog sindroma, sa izmenama ponašanja i nagona. Ove povrede, ako se klinički ispoljavaju duže vreme, podležu i psihijatrijskom lečenju, u smislu primene nekih antipsihotika, ali u praksi najčešeće se stanje normalizuje nakon izvesnog vremena. Koliko, zavisi od individue i opseznosti promene tj povrede mozga.
      Pozdrav

Ostavite komentar