1. Pitanje broj: #28215

    Poštovani dr.
    Moje pitanje je vezano za mog oca koji se trenutno nalazi u bolnici u Švajcarskoj, lekar nam je danas rekao da ima tumor u centralnom delu mozga veličine 2.5 cm i da je veoma rizično obaviti operaciju da se ne bi oštetio neki nerv. Hoće prvo da urade biopsiju pa tek onda da vide kako će dalje da teče lečenje. S obzirom da nemam vise informacija molio bih vas da me posavetujete ili preporučite nekog kolegu u Švajcarskoj koji bi mogao da pogleda njegove snimke magnetne rezonanse i da svoje mišljenje, ili možda znate za nekog ko izvodi takvu vrstu rizičnih operacija.
    S poštovanjem Saša Pantić
    tel. Srbija+38162456460 ch +41763422508

    Odgovoreno: 07. 05. 2009.
    • Dragi Saša,
      da bi odgvori na vaše pitanje bio adekvatan bilo bi poželjno, da napišete tačnu lokaciju otkrivenog tumora (prepišete iz radne dijagnoza iz med.dokumentacije). Centralni deo mozga, u principu se može odnosititi na različite delove dubokih struktura, i najčešća praksa jeste stereotaksičko operacija (ili biopsija u ovom slučaju), pri čemu je minimalno oštećivanje zdravih delova mozga. Ovakva taktika je sasvim isprvana ako se radi o tumoru u predelu talamusa ili bazalnih ganaglija, nakon čega se utvrđuje vrsta tumora a samim tim i najbolji vid terapije (zračenje, hemioterpija ili hirurška operacija). Nije jasno iz vašeg pisma o kakvoj mogućnosti oštećenja nerva je reč. U lobanji su prisutni intrakranijalni nevi, koji se mogu oštetiti u prilkom operacija tumora u zadnjoj lobanjskoj jami, ali u tom slučaju biopsija se nikad ili gotovo nikad ne primenjuje. Zato, prepišite dijagnozu i pošaljite je.
      P.S. Svi neurohiruški centri u Švajcarskoj su kvalifikovani za obvljanje takvih vrsta intervencija, ali preporučujem kontkat sa centrom u Cirihu
      Pozdrav, dr Kostić

Ostavite komentar