1. Pitanje broj: #49951

    Ponovo iz medicine rada. Samo sam hteo da napomenem postovanom prof. Dr. Jovici jovanovicu u vezi mog prethodnog pisma, da se nisam najbolje izrazio kad sam napisao da koristim moped te je s tim i doslo do odredjene zabune. Naime mi postari koristimo motore ili mopede tomos apn 6 koji su radne zapremine 49ccm i ne prelaze brzinu od 50 km/h te samim tim ne spadaju u kategoriju a. Samim tim niko od nas nije nikad ni polagao za a vozacku dozvolu ni pravio lekarski pregled. Mi koristimo te mopede sa vazecom b dozvolom. Ako bi ja pravio takav lekarski pregled onda bi mi oduzeli b dozvolu. Ja imam samo problem sa voznjom mopeda jer vozim na otvorenom u svim vremenskim uslovima i od toga sam zaradio odredjena hronicna oboljenja. Kada bi nam firma dala da koristimo sluzbene automobile umesto mopeda nebi bilo problema ali je to njima preskupo. Samim tim jedino resenje je da nosim postu po gradskom reonu gde se krecem pesice ali to ne mogu jer mi traze nekakvu potvrdu da nisam sposoban da vozim moped. Molim vas kako da postupim u tom slucaju ili je postupak isti kao sto ste mi napisali. Hvala.

    Odgovoreno: 16. 01. 2010.
    • Poštovani,
      Prethodni odgovor se odnosio na sasvim normalnu situaciju, da je za vaše radno mesto predviđeno obavezno posedovanje veštine, znanja i zdravstvenih sposobnosti za upravljanje mopedom koje dokazuju posedovanjem vozačke dozvole a kategorije za profesionalce. U suprotnom u vezi vašeg radnog mesta postoji ozbiljna pravna dilema - da li vas poslodavac može primorati da vozite moped ukoliko sistematizacijom vašeg radnog mesta nije predviđeno da ste obučeni za bezbedno upravljanje mopedom (što je po zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu obaveza poslodavca) , i ukoliko ne ispunjavate zdravstvene uslove za taj deo posla. Taj problem bi postao aktuelan u slučaju neželjenog incidenta u saobraćaju kada bi poslodavac morao snositi ozbiljne konsekvence jer nije preduzeo sve mere prevencije (obuka za bezbedno upravljanje, posedovanje veštine upravljanja mopedom, zdravstveni kriterijumi za upravljanje mopedom, tehnička ispravnost mopeda, alko test pre polaska na puti sl. . .) . No, o tome mora brinuti pravnik vaše ustanove jer su za kršenje zakona o bezbednosti i zdravlju na radu predviđene ogromne kazne za poslodavca i lice zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu.
      ukolioko je u vašoj ustanovi sve usklađeno sa pravilnicima i zakonom, onda savetujem da se obratite najbližoj ekspertskoj grupi zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (u nišu, kragujevcu ili novom sadu) ili instituta za medicinu rada u beogradu koja će oceniti vašu radnu sposobnost za upravljanje mopedom uzimajući u obzir zdravstveno stanje i medicinsku dokumentaciju o vašim bolestima. Ova komisija će izdati pismeno mišljenje koje bi trebalo da poslodavac uvaži omogućivši vam da obavljate one aktivnosti i poslove koji ne ugrožavaju zdravlje i bezbednost na radu.
      Pozdrav

Ostavite komentar