Prof. dr Jovica Jovanović

Prof. dr

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Specijalizacija

Grad

Jezici

O doktoru

Prof dr Jovica Jovanović ima dugogodišnju karijeru u oblasti Medicine rada. Specijalizirao je Medicinu rada na Fakultetu u Nišu, a sada je redovni profesor i šef predmeta. Mentor je velikog broja uspešno odbranjenih radova i pozitivno ocenjenih doktorskih disertacija i magistarskih teza kandidata iz naše ali i iz drugih država. Član je naučnog odbora većeg broja vodećih časopisa iz oblasti medicine rada. Organizator je mnogobrojnih kurseva i seminara kontinuirane medicinske edukacije iz oblasti profesionalnih bolesti, povreda na radu, ocenjivanja i veštačenja radne sposobnosti. Odlukom Ministarstva prosvete Republike Srbije postaje recenzent za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Srbiji. Učestvovao je u većem broju projekata, napisao tri monografije i učestvovao u pisanju većeg broja udžbenika iz oblasti medicine rada od kojih su neki i međunarodnog karaktera. Napisao 3 udžbenika, 250 naučno stručnih radova iz oblasti medicine rada, četiri monografije, 24 radova na Med line i dva rada na SCI listi iz oblasti medicine rada. Stalni sudski veštak i uspešno veštači predmete vezane za ocenu radne sposobnosti, povrede na radu, mobing, stres na poslu, bolesti vezane za rad.

Radno iskustvo:

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Niš od 1983

Rad na poslovima specijaliste medicine rada i pomoćnik direktora za medicinska pitanja.

Medicinski fakultet u Nišu od 1988

Zaposlen na predmetu Medicina rada.

Medicinski fakultet u Nišu od 2009

Redovni profesor i šef katedre na predmetu Medicina rada.

Zavod za rešavanje najsloženijih pitanja iz oblasti ocenjivanja radne sposobnosti od 2001

Predsednik ekspertizne grupe.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu. od 2000 do 2002

Direktor.

Publikacija:

Učestvovao je u većem broju projekata, napisao tri monografije i učestvovao u pisanju većeg broja udžbenika

Iz oblasti Medicine rada

Članstvo:

Presedništvo republičke sekcije za medicinu rada

Član.

Republička stručna komisije za medicinu rada

Član.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Angažovan na poslovima stručnog nadzora u oblasti Medicine rada.

Udruženje sudskih veštaka u Medicini rada

Stalni sudski veštak i uspešno veštači predmete vezane za ocenu radne sposobnosti, povrede na radu, mobing, stres na poslu, bolesti vezane za rad.

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 30

 1. Radim u opštini u matičnoj službi, operisala sam diskus prije dvije godine, pa me interesuje da li ovo oboljenje spada u profesionalno oboljenje? I kako to mogu utvrditi?

  Odgovoreno: 03. 03. 2010.
  • Prof. dr Jovica Jovanović

   Poštovana,
   Diskus hernija ne spada u grupu profesionalnih oboljenja
   Pozdrav

 1. Zanima me za c kategoriju, kada se vadi krv, za lekarsko uverenje, sta se tacno tu proverava? Hvala

  Odgovoreno: 25. 02. 2010.
  • Prof. dr Jovica Jovanović

   Poštovani,
   U skladu sa vazecim pravilnikom, koji ce uskoro biti promenjen i usaglasen sa novim zakonom o bezbednosti u saobracaju, proverava se za sada krvna slika i nivo secera u krvi.
   Pozdrav

 1. Postovani profesore, molila bih vas da mi objasnite sta je sistemsko oboljenje sy sjogren 4, i tu nadbubrezne zlezde. Da li sa ovom dijagnozom mogu da se obradim za invalidsku penziju? Tenutno imam bolove u predelu stomaka, oticanje i zarenje u ustima, bolove u kostima. Sta mi preporucujete? Imam jos i splenomegaliu. Rezultat tu je 16x25mm. Slezina je 15. 8mm. Unapred zahvalna!

  Odgovoreno: 28. 01. 2010.
  • Prof. dr Jovica Jovanović

   Poštovana,
   Radi se o autoimunom oboljenju koje najčešće zahvata žlezde oka i u usne duplje, ali može biti udruženo i sa drugim reumatskim ili sistemskim bolestima. . Možete se obraditi za ik a mišljenje o radnoj sposobnosti zavisi od prisustva ostalih bolesti (pre svega vrste tu nadbubrežne žlezde, eventualnih oboljenja koja su udružena sa prethodnim) i radnog mesta, odnosno od zahteva i štetnosti na vašem radnom mestu.
   Pozdrav

 1. Dijagnoza je gonarthrosis bill gravis na listi sam za operaciju na bolovanju sambila 4 meseca i sada sam poslata na posao jer nemogu dame drze na bolovanju jer se nezna datum operacije oba kolena. Posto radim u bolnici kao kuvar i to po 12 sati sto mi prestavlja tegobe jer nemogu toliko stajati sporo se krecem imam stalno bolove, ako cucnem nemogu dase ispravim. Zanima me dali mogu da dobijem potvrdu za lakse radno mesto i kome treba daseobratim kakve su sanse za invalidsku komisiju imam 31 god. Staza a starosti 50. Molim vas dajte mi savet sta da radim. Bolovanje mi nedaju a ja nisam sposobna 12 sati da obavljam normalno svoje obaveze na poslu. Sada sam na godisnjem odmoru jer sam bila jedan dan na poslu i nisam mogla raditi. Sada trenutno primamnekcije za bolove. Molim vas dajte mi savet kom da se obratim za pomoc. Unapred zahvalna

  Odgovoreno: 27. 01. 2010.
  • Prof. dr Jovica Jovanović

   Poštovana,
   Potrebno je da se obratite ekspertskoj grupi zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u nišu ili kragujevcu, novom sadu ili institutu za medicinu rada u beogradu (zavisno od mesta stanovanja) radi ocene radne sposobnosti. Eksperti će dati savetodavno mišljenje poslodavcu koje vam može pomoći da dobijete novo radno mesto na kome će te obavljati poslove bez većeg opterečenja kolena.
   Pozdrav

 1. Da li se moze otici u invalidsku penziju sa dijagnozom sarkodioze pluca i sa uklonjenim jajnicima i matericom?

  Odgovoreno: 27. 01. 2010.
  • Prof. dr Jovica Jovanović

   Poštovana,
   Potrebno je detaljno proceniti zahteve vašeg radnog mesta, zdravstvene rizike i funkciju pluća. Naravno značajno je znati i koji su bili razlozi da se ukloni materica i jajnici. Tek posle takvih analiza i procena može se dati mišljrnje o vašoj trajnoj radnoj sposobnosti odnosno nesposobnosti.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 30 pitanja
Zakažite pregled kod Prof. dr Jovica Jovanović