1. Pitanje broj: #35133

    Pre pet godina sam operisala diskus herniju l5-s1, a pre četiri godine ugrađena mi je totalna bezcementna endoproteza desnog kuka. Dijagnoze na kičmi su još i spondiloza, skolioza, degenerativne promene i indikovana operacija levog kuka. Nikada nisam prihvatila da sam invalid obzirom da imam tek 48 godina i borila sam se sa bolešću do te mere da osobe koje me ne poznaju nikada ne bi pomislile da imam bilo kakvih zdravstvenih problema. Brzo nakon operacija sam počinjala redovno da idem na posao, naravno na svoju štetu i poslednjih godinu dana osećam velike tegobe, teško hodam a bolovi u leđima u nogama su nepodnošljivi, a nikada nisam imala višak kilograma, čak i sada imam 60 kilograma na visinu od 170 centimetara. Ni jedan položaj tela mi ne odgovara. Nespavanje i vrtoglavice mi već utiču na psihu i čine me nesigurnom do te mere da već imam osećaj dok hodam da mi noge proklizavaju i da ću svakog momenta pasti. Više nisam u stanju da putujem na posao jer je ulazak u autibus za mene prava noćna mora, a bolovanje mi zaista nije nikakvo rešenje. Do sada sam imala u poslednjih deset godina četiri bolnička i tri stacionarna lečenja. Borila sam se dugo i na kraju sam morala da potpišem kapitulaciju i predam dokumentaciju na invalidsku komisiju radi ostvarivanja invalidske penzije nakon samo 23 godina rada i tako malo godina života. Osećam se poraženo i nesrećno. Možda je moje pitanje upućeno vama neprikladno ali vas molim da mi odgovorite koliki je moj stepen invalidnosti i da li ja mogu da dobijem tu invalidsku penziju ili ću se mučiti i dalje. Srdačan pozdrav i hvala vam na razumevanju i odvojenom vremenu.

    Odgovoreno: 09. 09. 2009.
    • Poštovana,
      Vidim da imate problem da dođete do vašeg posla. Sigurno je da taj momenat itiče na stav veštaka koji procenjuje vašu radnu spposobnost. Ne znam kakvi su zahtevi vašeg radnog mesta i kakvu vrstu napora morate da uložite da bi valjano obavljali radne zadatke. To je takođe značajan detalj koji determiniše vašu radnu sposobnost.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #35133

    • Snezana Stankovic 23. 03. 2024.

      Poštovanje. Operisala sam diskus herniju L5S1. Na rehabilitaciji sam. Imam jake bolove u kukovima mnogo više u desnom. Radila sam rendgen i pokazalo je degenerativna promene u oba kuka više u desnom Koksartroza gr 2. Imam poteškoće pri hodu, desni kuk me koči na 100 metara stanem da odmorim. Kakve su šanse za invalidsku penziju, jer će za koju godinu verovatno doći i do operacije kukova? Teško mi je i sedeti i stajati u mestu a tek osam sati na poslu teško.

    • Imala sam operaciju kicme disk l5s1 posle prve operacije sam imala parezu teskog oblika nakon 9 dana operisana sam drugi put i sad ne osecam stopalo leve noge imam ogranicene pokrete leva noga mi je mnogo slabija desne proslo je 6 meseci od kako sam na bolovanju i treba da idem na invalidsku komisiju sta mogu da ocekujem .Neurohirurg mi je rekao ako se vratim na svoje radno mesto da me on ponovo ceka u sali. Inace radim kao medicinska sestra u domu za stara lica.

Ostavite komentar