1. Pitanje broj: #6915

  Postovani doktore, Moj otac je zavrsio lecenje karcinoma laryngopharyngsa. Primao je hemioterapiju i 35 zracenja koje je zavrseno 20.marta. Na prvoj kontroli radjen je i MR i tom prilikom je utvrdjeno: " Nema znakova patoloskih promena kosti licnog masiva i baze lobanje. Obostrano prisutni znaci mastoiditisa i upale srednjeg uha sa leve strane (ta upala je lecena i izlecena). Registruje se stanje posle hemioterapije i iradijacije tumora larinksa, hipofarinksa i baze jezika. Uocava se mukozno submukozno zadebljanje baze jezika sa leve strane bez znakova tumorskog patoloskog pojacanja signala postkontrastno. Takodje postoje postiradijacione promene hipofarinksa, bez patoloskog pojacanja inteniteta signala postkontrastno." Problem je sledeci. Ocu su napokon zarasle rane po jeziku koje su nastale od zracenja. Medjutim, u poslednjih 10-tak dana probudi se otecen. Oteknu mu zlezde ispod jezika, jezik je osetljiviji nego sto je bio i krivi se u stranu. U toku dana se je taj otok povlacio sve do juce. Sada traje i u toku dana. Naravno, kao posledica zracenja je i problem sa pljuvacnim zlezdama i suvoca usta. Njegova ORL doktorka u DZ je rekla da je u pitanju upala pljuvacnih zlezda i da to nije zabrinjavajuce. Kazite mi, molim Vas, Vase misljenje. Unapred hvala

  Odgovoreno: 22. 06. 2008.
  • Postovana!

   Ocigledno je da je kod Vaseg oca prisutna uobicajna reakcija na sprovedenu zracnu terapiju. Naime, prisutan je postiradiacioni epitelit koji je pracen suvocom usne duplje i konsekutivnom reakcijom pljuvacnih zlezda. Potrebna je izuzetna higijena usne duplje, kako bi sprecili eventualnu infekciju, i uzimanje vece kolicine nesecerene tecnosti viseputa u toku dana, narocito posle svakog obroka.

   Otoci koji se javljaju naq licu su posledica limfostaze, koja se javlja kao posledica zracne terapije. Onace biti prisutna do normalne rekanalizacije limfnih puteva, sto moze trajati i do godinu dana nakon zavrsene zracne terapije, ali u sve manjem stepenu.

   Srdacan pozdrav!

Ostavite komentar