1. Pitanje broj: #47074

  Postovani, pisala sam o problemu 05. 11. - nakon dve uzastopne anestezije (7 dole, moje levo) napravljen je rusvaj na l. Str vilice (bol, losa pokretljivost vilice, smanjeno otvaranje usta za 2 cm) . Objasnjeno mi je da je pogodjen (neki) bukalni nerv, osteceni ligamenti, istraumirano meko tkivo, a l. Vilicni zglob u svoj toj guzvi - malo pomeren. Tesko je sve dijagnoze i zapamtiti. . . Kako ste mi preporucili i vi i mfh na sf - tako radim. Vezbam otvaranje usta (jezik prilepljen za nepce, ka grlu) , pijem malu dozu sedativa, svaku noc grejem zglob flasom tople vode. Bol je znatno manji, lakse zvacem i pricam, ali je pokretljivost vilice i dalje smanjena (stanje zna i da oscilira) , a otvaranje usta koliko bi trebalo (kao pre stomatoloske intervencije) u domenu je naucne fantastike. Da li, realno, postoji sansa da se, s vremenom otvaranje usta normalizuje? Zasto se posle anestezije smanjio otvor vilice? Sta vezbe koje cinim - mogu da urade u + smislu? Treba li u terapiju ukljuciti jos nesto (ne mislim na analgetike i sedative) ? Sta ne treba da radim da ne pogorsam problem? Napominjem da kontrolu imam za 10 dana, ali zbog cirkulacije velikog br. Pacijenata, mogucnost za dobijanje objasnjenja za kojim pacijenti (bar ja) vape - tesko je dobiti. Borim se za ista: ) . Unapred zahvalna. P. S. I pre problema postojalo je "kloparanje" vilicnih zglobova s vremena na vreme, ali bez trajnih posledica. Sada je to "preskakanje" postalo izrazenije.

  Odgovoreno: 06. 12. 2009.
  • Poštovana,
   Vaši problemi će iz dana u dan biti sve manji i manji, no nemojte misliti da će se brzo dići do predjašnjeg stanja. Znate, prilikom aplikacije anestetika došlo je do kidanja mišićnih vlakana i zglobnih veza. Opterećenost donjiviličnog zgloba, je odprilike kao zgloba kolena, naime sile koje deluju su približno iste. Kod povrede kolenog zgloba postoji imobilizacioni period koji traje 6 do 8 nedelja putem longete. No, kod povrede donjoviličnog zgloba nema imobilizacije, već funkcionalne rehabilitacija, koja mora da traje makar duplo duže no kod kolena, zbog nemanja imobilizacije. Budite strpljivi i uporni, biće to sve ok!
   doc krasić
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #47074

  • Tatjana m. B. 06. 12. 2009.

   Veliko hvala na odgovoru. Bicu uporna i pridrzavacu se saveta. Shvatam da je povreda ovog tipa mogla da se dogodi i nekom drugom stomatologu i pacijentu ili nekim drugim povodom, ali ne prihvatam da stomatolog kojeg priv/poslovno poznajem 15 g. Sve vreme izbegava cak i telefonom da se informise o problemu koji je inicirao. Srecom imam sjajnog lekara o. P kojem sam se obratila za odlazak na stomatoloski fakultet. Svi zivimo od novca, ali lepa rec, kao sto je vasa, otvara ne samo gvozdena vrata (kao u poslovici) vec i vrata necijeg poverenja, a time i nasih novcanika koliko god da su tanki il' debeli. Kad god mozete, budite prvo covek, a onda sve ostalo. Mi (pacijenti) cemo znati to da cenimo na pravi nacin. Hvala s puno postovanja.

Ostavite komentar