1. Pitanje broj: #44914

    Postovanje. Pitanje za maksilofacijalnog hirurga: 1) od 29. 10 imam problem sa pokretljivoscu vilice (smanjeno otvaranje usta, otezana pokretljivost vilice unapred i sa strane, bol i zakocenje l. Vilicnog zgloba) . Problem nastao nakon primljene druge uzastopne anestezije pri radu na zubu 7, moja l. Str. 2) terapija: vezbe otvaranja usta, pokretanje vilice u bolnim smerovima, grejanje bolnog mesta, zvakanje zvake radi bolje pokretljivosti vilice. 3) uspesnost: nisam zadovoljna. Mozda sam uspela 2-3 mm povecati otvor usta, ali nisam sigurno jer se nakon vezbi otvor usta opet vraca na felericni. Do pre par dana sam posle mnogo ponovljenih vezbi otvaranja usta mogla u nekom trenutku potpuno otvoriti usta, sad vise ne mogu. Bol i preskakanje u l. Vilicnom zglobu, bol pri pokretanju vilice, otezano uzimanje hrane i zvakanje, delom i pricanje - i dalje traje. 4) dodatna ispitivanja: nisu radjena. 5) kako stanje pokretljivosti vilice i otvaranje usta vratiti u normalu, koliko ce to trajati, koliko je uspesno, kome se obratiti? Stomatologu sam se obratila i ponovo cu, ali nemam utisak da je to dovoljno. Ne znam da li preterujem i trebam li biti strpljivija ili ne, ali znam da ne zelim da ostanem u sadasnoj fazi. Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 10. 11. 2009.
    • Poštovana,
      U ovoj fazi bolesti neophodno je da poštedite vaše donjovilične zglobove, sa što manje pokretljivosti, kako bi došlo do resorbcije eksudata koji se stvorio u zglobnom prostoru. Ishrana mekana i kašasta, nikako forsirane vežbe, uz suve tople obloge u predeo zgloba. Čak je moguća i upotreba bioptron lampe, u predeo donjeviličnog zgloba. Nakon toga, pšotrebno je uraditi adekvatnu rtg dijagnostiku. Po smirivanju simptoma, funkcionalne vežbe zglobova koje će vam objasniti vaš stomatolog.
      dr krasić
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #44914

    • Tatjana m. B. 15. 11. 2009.

      Potkrala mi se greska u pre par minuta poslatom komentaru. Umesto "2 verikalna prsta" treba da stoji "2 prsta bocno okrenuta (negde oko 2,5 cm)". Izvinjavam se zbog greske. Sve najbolje.

    • Tatjana m. B. 15. 11. 2009.

      Najlepse zahvaljujem na odgovoru. 11. 11. Sam otisla kod maksilofacijalnog hirurga zbog gore navedenog problema. Dijagnostika i terapija se skoro potpuno slazu sa vasim odgovorom. Rentgenom su mi snimljene obe strane glave sa otvorenim i zatvorenim ustima. Razumela sam da je problem sa ligamentima, povredom mekih tkiva i vil. zglobovima. Savetovana mi je meka/kasasta hrana sa sto manje zvakanja. Vezbe koje mi je stomatolog rekao - zabranjene su mi kao pogresne. Kao obaveza data mi je 1 vezba: vrh jezika okrenuti ka grlu, sto vise i dotaci nepce; ne odvajajuci jezik od nepca otvarati i zatvarati usta lagano, 10-ak min. Dnevno. Kontrolu imam 19. 11. Bol je smanjena, preskakanje zglobova jace u poslednih par dana, otvor usta i dalje indentican (2 vertikalna prsta-nedovoljno). Pridrzavacu se i vasih saveta i saveta mfh kod kojeg idem. Veoma sam zahvalna na odgovoru i verujem da ste dobar strucnjak kada ste ste i na nevidjeno prepoznali problem i nacin resavanja. Blago vasim pacijentima, zaista: ). Sve najbolje.

Ostavite komentar