1. Pitanje broj: #20115

    Kao posledica delimične resekcije leve maksile i odstranjenog tumora na zigomatičnoj kosti, a odstranjena je i leva orbita, stvoreno je očigledno fibrozno tkivo na parotidnoj strani koje veoma otežava otvaranja usta i stvara neprijatan i bolan osećaj. PH nalaz je non Hockin BCD limfom, od iduće sedmice će početi mini CHOP terapija jer se radi o pacijentu starosti 81 godina relativno zadovoljavajuceg psihofizičkog stanja. Od hirurga koji je opersao pacijenta nismo dobili nikakvo uputstvo niti sugestiju šta dalje raditi da se ne bi stvorilo ovo i ovakvo tkivo niti šta od preparata može da se koristi. Odsustvo komunikacije i potrebne empatije je uticalo da sami počnemo da proveravamo po Internetu i tako smo došli do vas.
    Pitanje - kako i čime i na koji način olakšati omekšavanje i oslobadjanje fibroznog tikiva levog obraza? Fizikalna terapija? Koja? Posle okončanja hemoterapije ili paralelno? Hirurški zahvat? Opet koliko sme i može da se čeka? Pomoćna sredstva za omekšavanje tkiva? Spolja ili iznutra?
    Hvala puno na odgovoru jer smo više nadu izgubili. Napomene radi 2 meseca je pacijent lutao i obisao 7 lekara dok konačno nije uspostavljena dijagnoza.

    Odgovoreno: 31. 01. 2009.
    • Postovana! Pomenuta komplikacija u smislu otezanog otvaranja usta, nakon maksilektomije, je jedna od mogucih komlikacija. Neophodno je sprovesti adekvatno onkoloski protokol, a u isto vreme fizikalnu terapiju, vezbe otvaranja usta i to uporno. Nakon zavrsene onkoloske procedure, ako nedodje do poboljsanja, neohodna je hirurska intervencija, koja ce resiti problem, po adekvatnoj CT dijagostici. O vrsti intervencije neadekvatno je govoriti bez pregleda. Srdacan pozdrav! Doc Krasic

Ostavite komentar