1. Pitanje broj: #14014

    Poštovani doktore,
    Da li se može lečiti dislokacija vilice bilo kakvim načinima? Imam 25 god. i posle intenzivnih bolova u viličnom zglobu i utvrđene dislokacije, u nemogućnosti sam da otvaram vilicu kao pre (otvaranje mi je ograničeno na svega 3 cm). Doktor na MF klinici kaže da je uzrok tome što sam pre 9 godina izvadila šesticu, tako da je druga strana vilice trpela veće opterećenje i tako je došlo do deformacije. Takođe kaže da je neophodna protetička rekonstukcija šestice, međutim moj stomatolog predlaže da nosim protezu kako bi se primakli zubi, jer nema dovoljno mesta za novi zub.
    Mene najviše zanima da li mi je sudbina da nikad više ne otvaram vilicu kao pre i da li će mi se bolovi opet vraćati s vremena na vreme, a deformisanje nastaviti u još gorem obliku. Inače, prilikom zevanja osetim struganje levog zgloba, odnosno preskakanje i svaki put me je strah da zevnem usled tog neugodnog osećaja.
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 01. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Iz Vašeg pitanja se da zaključiti da imate probleme sa donje viličnim zglobom, kao posledicu nepravlnog odnosa između donjih i gornjih zuba. Neophodno je da se javite ortodontu, koji će sa ortodontskim aparatom, najbolje fiksnim, rešiti odnos između zuba. Samim tim ćete dobiti i ravnomerno opterećene zglobove, i muskulaturu koja će delovati harmonično.
      Srdačan pozdrav, Doc Krasić

Ostavite komentar