1. Pitanje broj: #11134

    Poštovani doktore,
    Reč je o mom ocu koji je završio lečenje karcinoma baze jezika. Već sam Vam ranije pisala da ima problema sa posledicama zračenja.
    Sadašnje stanje je sledeće: ranice su zarasle, otoci vrata i obraza su spali i napokon se je u poslednjih nedelju dana pojavila pljuvačka. Međutim, u poslednjih 10-tak dana mu je jezik strašno otečen i to toliko da mu je nemoguće da jede išta sem ako nije maltene vodeno. Bili smo 15/9 kod njegove dr na IORS-u i ona nas je uputila na ORL Konzilijum na kojem smo bili juče, inace dr misli da u jeziku postoji neka cista. Ubeđena je da to što je u jeziku nije maligno. Inače, na magnetnoj u junu i skeneru u avgustu nije bilo znakova bolesti. Konzilijum je odlučio da se uradi ortopan kako bi se nakon toga uradila i biopsija. Dr na ORL klinici (gde će se raditi biopsija) na ortopan snimku nije video ništa i kaže da mu nije jasno odakle taj problem sa otokom jezika.
    Pitanje je da li cista može da se vidi na ortopan snimku? I naravno, koje je Vaše mišljenje o svemu ovome. Sve nam je izgledalo u jednom trenutku idealno, a sada se je pojavio taj problem sa jezikom.
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 20. 09. 2008.
    • Poštovana,
      Nažalost, moram Vam reći da je bez kliničkog pregleda i bez uvida u dokumentaciju teško nešto reći o stanju Vašeg oca. Cista jezika je veoma retko oboljenje, koje se ne može prezentovati na ortopanu i ne verujem da se radi o tome. Otečenost jezika može biti iz više razloga, recimo limfostaza, onda eventalni recidiv bolesti, reakcija na resoptivne suture, itd. S toga, eksploracija promene i ph verifikacija je prava stvar.
      Srdačan pozdrav,
      Doc Krasić

Ostavite komentar