1. Pitanje broj: #11052

  Poštovani doktore,
  pre nekoliko dana sam primetio na sredini vrata čvorić prilične veličine, ne osećam nikakve bolove, jedino neprijatnost prilikom gutanja i pomera se uspravno sa jabučicom, taj cvor je čini mi se postojao i ranije, ali nije bio toliko primetan. Javio sam se svom lekaru, urađen je ultrazvuk i dijagnoza je: "U predelu hipoglosusa ovalna i jasno ograničena promena veličine 38 mm sa ehogenošću, koja bi diferencijalno dijagnostički mogla odgovarati inflamiranoj cisti". Laboratorijski nalazi su svi u redu, zapravo zaklučak je da je to tiroglosalna cista i mora se hirurški ukloniti.
  Zamolio bih za Vaše mišljenje i o riziku intervencije, s obzirom da mi je rečeno da je to retka pojava na tom delu vrata i preporuku koja bi to Klinika ili dr najbolje odradio.
  Unapred hvala

  Odgovoreno: 19. 09. 2008.
  • Poštovani,
   Na osnovu onoga kako ste opisali promenu i na osnovu EHO nalaza najverovatnije se radi o tireoglosalnoj cisti, jedini način lečenja je hirurški. Možete se javiti bilo kojoj Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju, jer je to u svim Klinikama rutinska hirurška intervencija.
   Srdačan pozdrav.
   Doc Krasić

Ostavite komentar