1. Pitanje broj: #95515

    Postovani, od pre 4 meseca imam uocljivo uvecane limfne zlezde ispod donje vilice i na vratu (vise sa leve strane) . Pljuvacne zlezde su uredne. Izolovan mi je citomegalo virus. Krvna slika sem sedimentacije (28) je u najboljem redu. Nakon 1 doze (od 5 primljenih) azarana promene su se povukle potpuno i nakon prestanka primanja leka ponovo su se pojavile. Pregledali su me infektolog, orl, maksilo fac. I hematolog. Predlozena mi je biopsija najvece zlezde (35 x 17 mm) . Da li je ovo neophodno? Koliko je komplikovan zahvat?

    Odgovoreno: 29. 02. 2012.
    • Poštovana,
      Po opisu mislim da je biopsija neophodna, s tim sto je moguce naciniti biopsijju iglom i poslati na citoloski pregled, pa je na taj nacin mozda moguce izbeci operaciju. Problem kod ove metode je sto je retko ko izvodi u srbiji (ja je radim pod ultrazvukom tako da tacno navedem iglu na zeljeno mesto) . Sto se tice operacije, spada u rutinske i za maksilofacijalnog hirurga ne bi trebala biti veci problem.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #95515

    • Urađena mi je biopsija na vratu. Makroskopski opis - u materijalu dobijen limfni čvor dimenzija 15x15x8 mm, na preseku homogene, sivo-bele površine, srednje konzistencije, dobro ograničen. Pločice i kalupi obeleženi 1-2. Patohistološki nalaz- uvećan limfni nodus poremećene građe. Ćelije infiltrišu okolno masno tkivo. Prisutne su brojne mitoze. Nalaz bi mogao da odgovara limfoproliferativnoj bolesti. Potrebno je pacijentkinju uputiti u referentnu ustanovu radi dalje IHH dijagnostike - Institut za patologiju Beograd, dr Subotića 1. 

      Molim vas za odgovor o čemu se ovde radi jer se ja ne razumem, da li je nešto ozbiljno?

      Pozdrav!

    • Postovani, imam 18 godina, imao sam udes motorom, bio sam u bolnici mesec dana nosio sam fiksatore i gips 6 meseci, bio sam kod lekara, davao sam rezultate, svi su dobri, i od skoro sam napipao malu zlezdu sa zadnje strane vrata, posle toga sam stalno opipavao vrat i naisao sam na jos nekoliko sitnoh zlezdica, imam upalu grla i nekoliko kvarnih zuba, e sad, zanima me da li je nesto ozbiljnije u pitanju??? Trenutno pijem zamenu inekcija sinacilin, o rekli su mi 7 dana nakon terapije da dajem rezultate pa da se vidi od cega je sve to nastalo, zanima me vase misljenje da li je to nesto ozbiljnije??? Molim vas odgovarajte sto pre. . Hvala svima

    • Postovani vec 6 meseci imam problem sa uvecanim limfnim cvorovima, prvo su se pojavile u preponama po sve sitne zlezdice sa obe strane. Posetio sam hematologa i posle uradjenog ultra zvuka rekao mi je da je sve u redu. Dva meseca nakon toga pocele su da se pojavljuju i na vratu takodje sitne, opet sam posetio hematologa i uradio eho i dobio sledeci rezultat "obostrano supra i infrakalvinkularno nema lnd. Obostrano jugularno nekoliko sitnih i reaktivnih ldn. Najveca levo na gornjem spratu od 15mm desno isto visoko jugularno do 13mm. Laterobazalno levo dve sitne i realtivne lnd do 7mm. Opisane ldn imaju benigne karakteridtike obostrano u axilama po jedna lnd lipomatoznog centra lako naglasene do 18mm ne izdvajaju se patolosko izmenjeni lnd. '' i uradjen mi je adenogram (tankom iglom mi je uzet uzorak materijala iz jedne zlezde) i dobo sam ledeci nalaz ''u razmazu dobijenog materijala nadje se obilje celija limfinog cvora koje daju sleecu polimorfnu sliku: preovladavaju limfociti, prisutni su imunoblasti, limforetikularni agregati i retki histiociti. Zakljucak: nalaz odgovara reaktivnoj hiperplaziji limfnog cvora'' nakon ovoh analiza doktor mi je rekao da je sve u redu, ali se meni cini (al mozda je to i na psihickoj bazi) da mi se stalno pojavljuji nove sitne zlezdice na vratu, jer se neprestano pipam po vratu i proveravam. Pa me zanima sta vi mislite i koliko je pouzdan nalaz koji se dobije adenogramom, posto sam procitao da je biopsija najpouzdaniji nacin dijagnostikovanja da li je sve u redu sa lim. Cvorom. ? Hvala unapred.

    • Pre 10 dana uradjena mi je hirurska intervencija u opstoj anesteziji i tom prilikom mi je izvadjena uvecana limfna zlezda ispod donje vilice (uz pljuvacnu submandibularnu zlezdu) radi biopsije. Operacija uredno protekla oporavak u bolnici u najboljem redu uz terapiju garamicina 1x160. Nakon operacije 4 dan odklanja se dren iz rane, previjanje i odlazak na kucno lecenje, bez dalje terapije. Sutradan uvece dolazi do velikog otoka od levog uha preko vilice i do samog reza. Tada pocinjem sa terapijom eritromicina na 6 sati po 500mg. 7 dana nakon operacije odlazim na kontrolu kod mfh koji je radio operaciju da mi skine konce gde on konstatuje da je otok nastao kao posledica spavanja na toj strani glave usled zagrevanja povrsine. Rana je odlicno spolja zarasla. Ukljucuje mi ponovo garamicin -pet dana 1 x 160 mg da bi naredne noci doslo do izbijanja ogromne kolicine gnoja iz same rane. Odmah ujutro odlazim kod mfh koji mi cisti ranu cedjenjem i punjenjem povidon jodom i ponovo previja. Tako isto i danas, trebam ici i sutra. Uzet je bris iz rane za analizu. Bojim se da mi infekcija ne zahvati neku kost. Nikako se ne smiruje. Danima sam na brufenu i febricetu zbog bolova (mada su manji od kada rana curi) . Cini mi se da mi je terapija slaba. Imate li neki savet? Ocajna sam i uplasena. Bojim se pseudomonasa. Molim vas za sto brzi odgovor. Hvala unapred!

Ostavite komentar