1. Pitanje broj: #76162

    Postovani, imam problem vec 2 god. Osecam tup bol u vilicnom zglobu sa leve strane lica i bol u vidu peckanja, trnjenja po sredini lica, u uhu, i ponekad prema nosu pa na celu oko regije obrva i na ivici cela pri korenu kose sa iste trane lica. I oko mi igra, i taj misic koc malo sa te strane lica. Sve je pocelo postepeno, neki neugodnost na licu par puta nedeljno, a dana je bol stalan, jedino se menja intenzitet trnjenja i bola. Bol u vilici je na pocetku bio sa jedne strane danas ga osecam i sa druge strane lica. A bol u vulici osecam kao- da me kost ispred uha boli, tup bol. Najvise boli kad se probudim-posel spavanja na toj strani-i vise me boli uho i te koscice okolo. Ovo je grozan bol. Pri otvaranju vilice cuje se neki zvuk krckanja u uhu, i pri zvakanju hrane na toj strani malo preskace vilica. Mozda bitno bol se poceo javljati posle 6 meseci spavanja na ruci na tom zlobu lica na toj strani lica. Maksiolofacijalni hirurg-dijadnoza-artralgija tm 1. Dex. Sublixati atr tm 1 dax. -terapija-analgetici, vezba za vilicu i laka hrana -dao uput za ct tm zgloba sa otvorenim i zat. Ustima neurog u domu zdravlja-dijagnoza- sublicsatio art. Tm in obs. Sy cervicobrachialis 1. Dex. , cervicocephalea. Dao-anagetike uputio-maksilogacijalnom hirurgu, i fizijatru neuropsihijatar i moj zubar- dijagnoza neuralgija tregemini g50 fizijatar-dijagnoza-neuralgija et neuritis, non specificata, m54. 2 cervicalgija -kicma je kriva oduvek, a na pregledu-smanjena th kifoza, struk skolioza th i l kzme, pokretljivost vratne kicme uredna, ls redukovnih pokreta pri afl i rfl, laseq. Obostrano b. O. . Neuroloskih nema ispada na ge i de. Vas bih zamolila da mi date vase misljenje u vezi dijagnoze i lecenja, jer mislim da su olako lekari pristupili dijagnozi i lecenju-mada i ja sam to olako shatila, i sad imam svakodnevne bolove koji mi pocinju ometat zivot. 1. Koja bi mi bila dijagnoza? Ja sam ubedjena da je vilica se malo pomerila i da mi to stvara sav taj bol. . 2. Dal bi mogli da mi preporucite u novom sadu nekog proverenog mf. Hirurga? 2. Dal je nesto banalno kao spavanje na nervu, vilici duze vreme moze izazvat ove probleme? 3. Kakav je tok lecenja, tj. Kojom brzinom se povlaci bol? 3. Kakva je buducnost osoba koji imaju problema s tim? Dal je nerv osetljiv ceo zivot i dal se opet moze javit, prosirit, iskomplikovat. . ? Ovo me jako muci, dijagnoza iteoriski deo, pa vas molim da mi kad nadjete vreme odgovorite. Hvala na strpljivosti, znanju i vremenu. I naravno humanom delu vaseg motiva da nam svima pomognete.

    Odgovoreno: 01. 02. 2011.
    • Poštovana,
      Po opisu tegoba rekao bih da imate problem sa vilicnim zglobom koji je hronicnog karaktera (kako navodite to traje vec 2 gedine sa postepenim pogorsanjem) . U najkracem, slazem se sa terapijom prepisanom od svih lekara sa kojima ste bili u kontaktu. Osnovno u terapji hronicno izmenjenog zgloba je da se prekontroliše stanje okluzije vasih zuba i eventualno izvrsiti korekciju ukoliko je potrebno. Dalje ako tokom noći "škrgućete zubima" izraditi tzv. Udlage. Sa vase strane potreban je higijenski režim ishrane u smislu da ne odgrizate cvrstu hranu (korica hleba, jabuka, čokolada) vec da sitnite hranu kako bi postedeli zglobove. I treba da znate da su tegobe dugotrajne, i da cete najverovatnije imati izvesnih tegoba trajno. Ukoliko zelite dodatne savete pogledajte sajt www. Medikdent. Co. Rs, gde mozete zakazati pregled. Srdacno dr bojan pejakovic
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #76162

    • Imam 5 implantata u gornjoj vilici, i uradjen mi je most od 10 zuba. Imam konstantne neprijatnosti i bolove povremeno. Vec 2 god se patim, da li mogu izvaditi implante i staviti protezu? Molim vas pomozite mi mislim da necu jos dugo izdrzati ovaj veliki problem, ako ne nadjem resenje, sigurno cu zavrsuti sa zivotom. Unapred vam hvala na savetu!

    • Hvala na brzom odgovoru. Znaci vi ne bi radili dalje nikakve analize za vilicu? Sto se tice zuba, fale mi u donjoj vilici po jedan kutnjak u sredini, sa obe strane, al ima 20 god da je jedan izvadjen, i drugi pre 7god. Ne skrg. Nocu zubima, samo me boli u zglobu kad otvaram vilicu. Prosto ne razumem zasto se to odjednom tako samo pojavilo. . .

Ostavite komentar