1. Pitanje broj: #65474

    Prije mjesec dana mi je uradjena operacija parotidectomia subtotalis l sin et extirpatio tu, dobrocudni tumor. Rez je dobrog estetskog izgleda, ali posledica je pareza facijalis koja uz fiz tretman ima pomaka ka boljem. Medjutim u toku obroka mi iz reza curi pljuvacka, nakon cega slijedi peckanje na rezu, od operacije i danas a kako inace ne volim da jedem to mi izaziva gadjenje i izbjegavam uzimanje hrane. Moj ljekar, operator, tvrdi da pljuvacka jos nije pronasla pravi put i da ce se vremenom to srediti, rana zacijeliti i sve biti normano. Utrnjenje trecine lijevog lica mi se smanjuje fiz tretmanom. Konci su mi zbog navedenih problema izvadjeni nakon 3 nedelje a za to vrijeme sam odlazila na previjanje svaki drugi dan na odjel. Sa medicinskim osobljem sam zadovoljna ali me muci duzi posoperativni oporavak a narocito curenje pljuvacke. Do kada ce to trajati i da li je to zaista normalna nus pojava. Molim hitan odgovor. S postovanjem.

    Odgovoreno: 26. 07. 2010.
    • Poštovana,
      Kod vas je očigledno prisutna tzv. Salivarna fistula koja nastaje kao posledica op. Lečenja doušne pljuvačne žlezde. Tretman ove postoperativne komplikacije podrazumeva primenu kompresije gazom na mestu curenja i higijenski režim ishrane (zabrana kisele i začinjene hrane) a sve u cilju smanjenja lučenja pljuvačke. Uz pomenutu terapiju i redovno previjanje curenje će se postepeno smanjiti i nestati. Drago mi je da se živac oporavlja. Dr pejaković
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #65474

    • Nevenka pejasinovic 26. 07. 2010.

      Vise sam nego zadovoljna brzinom i kvalitetom odgovora. Veeelikooo hvala doktoru na ekspeditivnosti i jasnom odgovoru. Stavljan mi je kopresivni zavoj i svaki drugi dan je bilo previjanje, vjerovatno zbog smanjenja fistule je i skinut zavoj. Hvala a vas odgovor je potvrdio i savjestan rad mojih ljekara.

Ostavite komentar