1. Pitanje broj: #64982

    Postovani, problem je u crvenilu lica sa pojacanim znojenjem. Ovaj problem imam oduvek, primetila u srednjoj skoli. Znojenje je pojacano po celom telu, pazusne jame, dlanovi, pojas, ali sa tim sam se sazivela i uz odgovarajucu odecu to nekako prevazilazim. Problem je lice: pojacano znojenje i jarko crvena boja koji se pojavljuju narocito u situacijama izlozenosti promeni temperature, sunce, fizicka aktivnost, ali i pri komunikaciji sa sagovornicima bez obzira da li su to bliske osobe ili ne. Pojacan je i strah (neugodnost) pri susretu ili razgovoru sto mi samo povecava problem. Nikada se nisam sminkala iz tih razloga ali sam i to nekako prebolela, ne pusim, ne konzumiram alkohol, ni kafu, ne jedem ljuto i prevruce, nikada nisam imala nikakvih zdravstvenih problema, redovno kontrolisem svoje zdravlje i sve je u najboljem redu. Pre dve godine bila sam kod psihijatra i dobila terapiju flunisan (ujutru) i ksalol (uvece) . Napominjem da imam miran i zdrav san i pre terapije i da sam primetila kako nema nikakvog poboljsanja u resavanju mog problema vec me terapija samo iscrpljuje i dovodi do malaksalosti i pospanosti. Konsultovala sam se i sa lekarima u s. Kamenici oko operacije hiperhidroze, moj lekar mi to ne preporucuje jer nije ni cuo za to. Da li je moguce da se spreci (ukloni) crvenilo lica nekom metodom, a samo znojenje bioh opet nekako lakse podnela, samo da mi je da ne pocrvenim u svakakvim prilikama. Nesto sam citala i o primeni botoxa, u blacu nemam sa kime da se posavetujem. Napominjem da sam sigurna sam i iz tog razloga malo se udebljala. Hvala.

    Odgovoreno: 21. 07. 2010.
    • Poštovana,
      Prvo sto treba da znate jeste da je botox itekako primenljiv u slučajevima preteranog znojenja te vam to toplo preporučujem. Higijenski režim života koji vodite je za pohvalu ali to vas neće rešiti tegoba. Terapija koju vam je preporučio psihijatar neće biti dugotrajnog efekta. Ono što svakako treba da uradite jeste konsultacija vaskularnog hirurga jer je očigledno da kod vas postoji efekat preteranog dejstva tzv. Simpatičkog nervnog sistema a to se uspešno može otkloniti. Naziv za ovaj operativni zahvat je simpatektomija. Dr pejaković
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #64982

    • Imam 15 godina i pre 3 godine su mi se pojavile strije medjutim sada su pocele da se sire duz celih nogu a imam ih i na grudima i ledjima a prilicno sam mrsava. Molim vas pomozite mi ne zelim da mi celo telo bude prekriveno strijama. Pre dva dana sam pocela da koristim saljicevu kremu protiv strija hoce li ona nesto pomoci?

Ostavite komentar