1. Pitanje broj: #54616

    Postovani, dijagnosticiran mi je benigni tumor na gornjoj vilici, na mjestu zuba osmice, koji je narastao unutra, a vani se uposte ne vidi. Stomatolog mi je preporucio maksilofacijalnog hirurga za operativno uklanjanje zuba, osmice kao i benignog tumora. Pored toga, jos jedan zub, trojka mi je narastao u vilici, vodoravno. Moji strahovi se odnose na period poslije operativnog zahvata, postoje li neke moguce komplikacije, i da li postoji mogucnostt da se to uradi u lokalnoj anesteziji jer se mnogo bojim opste anestezije, toliko da pomisljam da odustanem od odlaska hirurgu, hvala.

    Odgovoreno: 02. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Teško mi je da procenim da li je moguće operisati u lokalnoj anesteziji obzirom da je potrebno načiniti klinički pregled i rtg dijagnostiku. . Najbolje je da se javite maksilofacijalnom hirurgu na pregled na osnovu koga će on proceniti ima li mogućnosti za op. Lečenje u lok. Anesteziji. Što se tiče perioda posle op. Zahvata hirurg će vam preporučiti lekove protiv bolova i za 7-8 dana ćete skinuti konce. Komplikacije u hirurgiji su uvek moguće a mogu biti rane i kasne. Najčešća rana komplikacija je krvarenje nakon op. Zahvata a najčešća kasna je infekcija.
      ne bih vam preporučio da odustanete od odlaska hirurgu zbog mogućnosti da se nalaz dodatno komplikuje rastom tumora i razaranjem okolnih struktura a takodje u nekim slučajevima, tumor, iako je u početku benignog karaktera može maligno da se izmeni.
      Pozdrav

Ostavite komentar