1. Pitanje broj: #50267

    Poštovani. Avgusta 2009 godine mi je vršena hiruška intervencija u predelu donje usne sa leve strane sa dijagnozom. Cystis labii oris inferioris. Extirpathio in toto, koja je prošla dobro sa dobrim ph nalazom. Međutim još uvek osećam utrnulost te strane usne gde je vršena operacija. Nekada jače a nekada slabije. Doktor mi je rekao da je to od anestezije, i da će proći. Interesuje me vaše mišljenje, i preporuka. Unapred se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 17. 01. 2010.
    • Poštovani,
      Utrnulost može biti posledica dva uzroka. Prvo prilikom intervencije presečen je ili na neki drugi način povređen tzv. Mentalni nerv, koji između ostalog inerviše donju usnu sa pomenute strane. Drugo da je nakon intervencije zaostao ožiljak koji povlači tkivo a time i mentalni nerv što za posledcu ima pomenuti osećaj utrnulosti.
      rešenje prvog problema leži u strpljenju jer u najvećem procentu slučajeva sam nerv se regeneriše i oporavi, dok u nekih 5-15% lučajeva utrnulost ostaje trajna. U drugom slučaju neophodna je nova hir. Intervencija kako bi se korigovao ožiljak.
      Pozdrav

Ostavite komentar