1. Pitanje broj: #44274

    Postovanje, evo ovako pokusacu da sto budem kraci i jasniji. Od kada znam za sebe pored nosa sa imao ili je to bila potkozzna bubuljica ili je to bila neka cistica ili masno tkivo uglavnom je bilo toliko malo i sicusno da se na licu nije moglo primjetiti, prije mjesec dana sam imao manju prehladu, otisao sam u apoteku i uyzeo nesto za prehladu uglavnom sam ozdravio, medzutim ta potkozna mala kvgrica me je pocela malo da boli a vec sutradan se upalila to mi je sve oteklo lijeva strana. Lica, otisao sam doktoru opste medicine on mi je prpisao 7 pencilinai 12 geramicina, to sam sve lijepo isprimao a otok se povukao, ali na tom mjestu gdje sam imao kvrgicu potkoznu ostala je upala to je vise licilo da se inficiralo i bilo je velicine manjeg oraha, posle toga su me uputili specialisti orl koji je dao ovu dijagnozu/st. Post incisionem atheroma inflamatum reg. Infraorbitalis 1. Sin/ ona je na to upaljeno potkozno tkivo napravila rez bez bilo kakvog anestetika vraski me boljelo ali sam prezivio, stavila je zavoj, rivanol, i neku lasvicu da izvlaci tu prljavstinu, imao sam kontrole svaka dva dana sa istom terapijom rivanol zavoj i promjena lasvice, e danas sam bio na kontroli doktor mi je izvadio lasvicu ili da nema vise taj mali dren i da imam opet kontrolu za dva dana ali sada je kontrola na mf klinici, inace na tom mjestu upala je nestala i imam malo otoka oko tog reza. E sada mene interesuje ako mozete naravno da mi odgovorite, sta u prevodu znaci ta dijagnoza, i sta mogu da ocekujem dalje da li ce mozda da opet sta da diraju, jer sada me ne boli izvadio je lasvicu i kada mi je malo istiskao nisam osjetio bol, on to meni kaze da nije nista ali za mene je to nesto jer idem svaki drugi dan na kontrolu. Molim vas odgovorite mi sto prije vase misljenje. I naravno sta znaci ta dijagnoza, i da li ce sta da vise rezu na mf klinici? S postovanjem ahmetovic senad

    Odgovoreno: 03. 11. 2009.
    • Poštovani,
      Postavljena dijagnoza u vašem slučaju znači da se radi o cisti lojne žlezde. To je dobroćudna stvar i ne treba da vas brine u pogledu ishoda.
      što se tiče plana terapije, po smirivanju upale, kada se za izvestan vremenski period ponovo formira ista promena potrebno je da se javite mf hirurgu koji će vam istu ukloniti jer samo ukoliko je u potpunosti uklonjena neće se ponoviti na tom mestu.
      za sada je potrebno previjanje i kontrole dok se ne smiri infekcija, pri čemu, kada naknadno bude uklonjena promena u potpunosti, neće se više javljati
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #44274

    • Srdjan Milanovic 02. 12. 2014.

      Neko vreme sam imao na obrazu neku kuglicu sve dok nije na obrazu počeo otok. Otišao sam na maksilo-facijalnu kliniku i uradili jedan rez koji je boleo veoma. Išao sam svaki dan na previjanje. Dijagnoza je atheroma immflamatum buccae. Zanima me šta to znači?

Ostavite komentar