1. Pitanje broj: #41956

    Postovani doktore, pre nedelju dana primetila sam jedan cvoric ispod vilice sa leve strane a drugi na vratu sa leve strane. I ranije sam imala cvorice na potiljku ali su se brzo povukli. Ovo me zabrinjava jer se ovi cvorici ne smanjuju, na dodir nisu bolni. - snimila sam zube, na snimku donji levi umnjak je potpuno polozen i udara u ostale zube, bila sam kod zubarke koja kaze da upala ne postoji i u predelu zuba nemam bol ali njen savet je da izvadim umnjak. -pritom malo sam anemicna, sedimentacija 18, fibrinogen 3, 1 -crp je uredu -na osnovu ultrazvuka izvestaj je sl.: u submandibularnoj regiji sa leve strane, jasno demarkirana od pljuvacne zlezde, vidi se hipoehogena formacija velicine 16x12mm koja odgovara dvema uvecanim limfnim zlezdama koje su tankom fibroznom trakom medjusobno razdvojene. Opisana formacija komprimuje izvodni kanal pljuvacne zlezde te se u samoj pljuvacnoj zlezdi, pozadi limfnih zlezda, uocava tecna kolekcija velicine 8x14mm ispunjena mucinoznim sadrzajem. U retrosternokleidomastoidnoj regiji levo vide se jos dve uvecane limfne zlezde velicine svaka oko 16mm. U regiji bifurkacije leve acc kao i u mekim tkivima desne strane vrata vide se pojedinacne limfne zlezde velicine 8mm. Nalaz na stitnoj zlezdi kao i na desnoj submandibularnoj pljuvacnoj zlezdi je uredan. Supraklavikularne jame su slobodne. Specijalista me je dalje uputio na pregled kod maksilofacijalnog hirurga. Moram napomenuti da sam bila prehladjena pre mesec dana, bila sam izlozena promaji. Da li iz ovog izvestaja i slike koje vam saljem mozete mi reci da li je u pitanju nesto prolazno ili mi dati savet kome i gde da se obratim. Unapred zahvalna svetlana.

    Odgovoreno: 10. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Specijalista je bio u pravu kada vas je uputio na pregled maksilofacijalnom hirurgu. Na osnovu uz snimka i opisa moguće je da se radi u cisti podvilične pljuvačne zlezde mada se i neko drugo obolenje ne može isključiti (limfadenit uzrokovan neizraslim umnjakom ili kao posledica nedavne prehlade) . U svakom slučaju javite se na pregled jer je uz sav opis (koji ste vrlo lepo naveli) neophodan i klinički pregled da bi se postavila dijagnoza i na osnovu nje dalje postupalo. Pozdrav
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #41956

    • Poštovanje, Pre par meseci sam primetila čvorić ispod vilice sa desne strane. Ne boli me na dodir, nije tvrd, nemam nikakve promene, dobro se osećam. Čvor nije vidljiv spolja već moze samo da se oseti dodirom. Šta bi to moglo biti? Pozdrav. Hvala.

Ostavite komentar