1. Pitanje broj: #33937

    Poštovani,
    Moj sin je sa 3 godine imao povredu predela parotidne zlezede, pri čemu je došlo do zamućenja bubne opne, otok je trajao 2 meseca, primao je injekcije celo vreme i to je bila sva terapija. Posle toga se povremeno (na svakih2, 3 godine) javljao parotitis acuta, kako su lekari rekli, terapija: kiselo, higijena usne duplje, injekcije i antibiotici po mesec dana, doka se otokne povuce. Na ulttrazvuku se tada videla cista, sa kapsulom, promera 12x22mm. Sada, posle 2 godine, kada on ima 16 godina, opet se javio otok, posle kupanja u gradskom bazenu. Uradjen je ultrazvuk u kome se kaze: leva parotidna zlezda uredne velicine, nehomogene eho strukture, sa ovalnom, relativno jasno ogranicenom hipoehogenom zonom, lako nehomogene strukture, promera oko 30x15 mm, a medijalno od nje prisutno jos jedno manje lipoehogeno polje nepravilnog oblika. Leva submanibularna zlezda je urednog izgleda. Na levoj strani vrata nekoliko manjih lgl velicine do 10 mm. Lekar radiolog je izgledao zabrinut i rekao mi je da ne cekam. Da li je moguce da se radi o tumoru ili necem drugom? Koje su metode i rizici za utvrdjivanje dijagnoze i koju zdravstvenu ustanovu bi preporucili?

    Odgovoreno: 16. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Moguće je da se radi o tumoru pogotovo ako otok koji se pojavio se nikako ne smanjuje. Osnovna dijagnoza se postavlja putem pregleda i uz nalaza (koji ste vi već načinili). Ukoliko postoje neke nejasnoće oko dijagnoze onda se preporučuje načiniti ct glave i vrata.
      postoji metoda dijagnostike koju ja konkretno radim a koja je još u fazi ispitivanja u našoj zemlji (u svetu odavo prihvaćena) a to je tzv. Ultrazvučno vođena aspiraciona biopsija, kojom se putem tanke igle, pod kontrolom ulltrazvuka uzme uzorak tkiva žlezde i sa vrlo visokom verovatnoćom postavlja dijagnoza tako da u nekim slučajevima i nije neophodna operacija ukoliko se radi o nehirurškom oboljenju ( tbc, hronična inflamacija itd). Što se tiče samog pregleda i operacije parotidne pljuvačne žlezde, to spada spada u svakodnevni rad maksilofacijalnih hirurga.
      Pozdrav.

Ostavite komentar