1. Pitanje broj: #30394

    Poštovanje,
    zanima me da li je specijalizacija maksilofacijalne hirurgije u Srbiji na stomatološkom ili medicinskom fakultetu? Student sam 3. god. stomatologije u Zagrebu i odjednom me počela zanimati ta grana medicine pa me zanima da li kao stomatolog mogu to dobiti. U Zagrebu imamo oralnu hirurgiju. Koliko je realno nju dobiti ako se i može? Mislim na prosjek ocjena i ostalo?
    Hvala unaprijed student Zg

    Odgovoreno: 02. 06. 2009.
    • Poštovani,
      sve zavisi gde ste zainteresovani da obavite specijalizaciju. Generalno se specijalizacija obavlja po planu i programu za doktore stomatologije, a mogu je završiti i doktori medicine i doktori stomatologije. U Novom Sadu, odakle sam ja, stomatologija je ogranak medicinskog fakulteta a specijalistički staž i polaganje je u okviru Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju (na klinici ima 5 specijalista od kojih su 4 završila stomatologiju a jedan medicinu i potom stomatologiju). U Beogradu, koliko znam, može se obaviti specijalizacija na stomatološkom fakultetu ali i na vma. Lično smatram da je maksilofacijalna hirurgija kao specijalistička grana bliža stomatologiji, te obzirom da ste student stomatologije imate početnu prednost u odnosu na onog ko je završio medicinu. Detaljne informacije vam mogu pružiti u vezi specijalizacije u Novom Sadu a za Beograd se morate sami raspitati.
      Pozdrav, dr B. Pejaković

Komentari na pitanje: #30394

    • Imaosam operaciju nosa jer sam imao prelom nosa na fudbalu ali sumi nos uradili lose i sad imam posledice isaosam pre dva dana da snimam nos. Devijacija nosnog septum udesno. Zadebljanje mukoza svih nazalnih konhi sa desne strane i donje sa leve. Zadebljanje mukoza pojedih septa etmoidalnih sinusa sa desne strane. Mukoperiostalno zadebljanje maksilarnih sinusa izrazene desno. Moliobi za savet sta da radim dalje jermi predlazu ponovo operaciju nosa

    • Za maksilofacijalnu hirurgiju ukoliko imas zavrsene opste studije stomatologije, potrebno je zavrsiti i studije medicine, pa tek onda upisati specijalisticke studije. Medicinari mogu bez zavrsenih stomatoloskih studija, dobiti specijalizaciju sto mi nema nikakvog smisla ali sta je tu je. Shvatit ces i sama zasto. Specijalisticke studije mozes upisati na vma u beogadu to znam.

    • Mirjana Issa 30. 05. 2010.

      Dali je mozno moja cerka, makedonski drzavljanin, a stomatologiju je zavrsila u palestini na arab-american university, da specijalizira ili da ide na postiplomske studije. Ako je mozno koji su uslovi i cene. Pozdrav

    • Moja mama je bila na VMA i ima dijagnozu - dg. Tu parotidis l. Dex. Da li mi neko moze podobnije objasniti koje je to oboljenje, cime je prouzrokovano i kako se leci. Hvala unapred.

Ostavite komentar