1. Pitanje broj: #28042

    Poštovani dr,
    Mene zanima sledeće, pisao sam i vama par puta, bio sam više puta na raznim pregledima, imam već par godina 2-3 godine uvećane limfne čvorove oko vilice. Radio sam ultra zvuk vrata pa ct vrata opisani kao reaktivni do 10 mm samo jedan sa leve strane 18mm, vretenastog oblika kao reaktivni. Mene ne bole nekad ih osećam kao da me zatežu, najviše taj jedan koji je negde kod ugla mandibule. Zanima me konkretno s obzirom da su bezbolni na dodir i da su vrlo pokretljivi kad ih ja pipam, a često ih doktori i ne napipaju ili po njima nisu mnogo veliki ne znam, da li je moguće da su odavno tu ostali uvećani ko zna od čega, i da  će ostati tako uvećani? Čitao sam da hoće da ostanu trajno uvećani?
    Hvala

    Odgovoreno: 04. 05. 2009.
    • Poštovani,
      Vi verovatno spadate u tzv. "limfatični tip" osobe, gde limfni čvorovi lako reaguju na najmanji infekt te su posledično vezivno izmenjeni i uvećani. Limfni čvor može da ostane trajno uvećan ali to ne treba da vas brine, ukoliko se ne konstatuje dalja progresija. Veličina L. čvora u predelu vrata se inače smatra normalnom između 15 i 20mm zavisno od autora tako da su vaši "uvećani" l. Čvorovi još uvek u granicama normale. Bol koji povremeno osećate je zbog reaktivne prirode limfnog čvora na neki infektivni agens kojima je organizam svakodnevno izložen a sam l. Čvor je "odbrambena jedinica" u tim situacijama.
      Puno pozdrava dr B. Pejaković

Komentari na pitanje: #28042

    • Na skeneru grudnog kosa pokazalo je da su mi uvecane linfne žlezde .jedna je 40mm levo a desno 17mm.ja se osecam dobro.kazitemi daki je to ooasno.inace sam zdrastveni radnik.radio sam celo vreme sa kovid pacijentima i sam sam pre godinu dana bio pozitivan..ocekujem vas odgovor.unapred hvala.radio sam Bronhoskopiju ali mi jos nisu gotovi rezultati.zabrinut sam..poz

Ostavite komentar