1. Pitanje broj: #57053

    Postovani, mom detetu koje sada ima sedam godina je postavljena dijagnoza razvojne disfazije. Posecujemo logopeda, i psihologa intezivno. Do 5-te godine je imao problema sa sluhom, kao i par hirurskih zahvata. Stenoza pilorusa, treci krajnik 2 puta, ugradnja aeracionih cevcica i poslednja vadjenje istih. Govorno napreduje, mada jako sporo. Moje pitanje je da li postoje neke dodatne analize koje bi bilo dobro uraditi kako bi bili sigurni da je to jedini problem, da li je potpuno lecivo i da li ce moci da pohadja regularnu skolu? Unapred hvala!

    Odgovoreno: 29. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Razvojna disfazija nije bolest pa da se izleči lekovima, da prođe i da je nema više. Ova dijagnoza podrazumeva da razvoj govora i jezika deteta kasni i da ne odgovara uzrastnim normama. Kasnije, najčešće razvojna disfazija "preraste" u disleksiju i/ili disgrafiju, tj. U razvojne probleme čitanja i pisanja. Moram da naglasim i to da ova dijagnoza podrazumeva svakodnevni rad sa detetom, kako vas tako i, po mogućstvu, logopeda.
      već idete kod psihologa koji radi sa vašim detetom i koji treba da je odradio sve psihološke procene. Kontrolišite sluh, redovno na 6 meseci jer ste imali ozbiljne probleme na tom polju. Popričajte otvoreno i sa logopedom i sa psihologom o pohađanju redovne škole i tome da li bi možda bilo indikovano, u vašem slučaju, pomeriti polazak u školu za sledeću školsku godinu.

      Pozdrav

Ostavite komentar