1. Pitanje broj: #55242

    Imam ćerku od 4 i po godine kojoj zaostaje govor. Bili smo sa 3 godine kod psihologa i nisu nas nigdje uputili dok ne napuni 4 god. Sa 3 god je sastavljala rečenice sa dvije riječi. Da naspomenem i to da nije imala kontakta sa svojim vršnjacima jer živimo na selu gdje nema puno djece. Sa 4 god. Smo posjetili logopeda, bila je na tri tretmana i uputila nas je kod psihijatra, zatim nas je psihijatar uputio ponovo psihologu a psiholog defektologu. Defektologu idemo već 6 mjeseci i ona kaže ovako, , sve je uredu nije retardirana počela je da koristi jezik, razumije, što znači da može da nauči da priča ali je nešto koči, , cerka mi je sasvim normalno dijete pa me interesuje vaše mišljenje pošto sam sita ovih doktora što nas izgleda samo zavlače. Mi smo iz bosne mogli bi doć u beograd ali što se tiče svakodnevnih tretmtna to je nemoguće. Molim za pomoć pošto sam očajna, htjela bih pomoći dijetu a ovde se nemam kome obratit.

    Odgovoreno: 16. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Velika je greška čekati 4-5 godina da bi se krenulo sa tretmanom. Ono što je bitno jeste i to da defektolog ne može (ne sme) da radi stimulaciju i korekciju govora i jezika. To radi samo logoped, i smerovi na fakultetu su strogo podeljeni. To bi onda značilo da možete da odete kod psihijatra da vam pregleda srce, jer je dovršio medicinski fakultet pa ga to čini u potpunosti kompetentnim da obavi i taj posao. Ovo svakako nije zamerka vama, jer ste samo radili ono što su vam "stručnjaci" rekli.
      javite se u zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju (kralja miluitina 52, beograd) , oni imaju i stacionar u lipovici blizu beograda, gde u dogovoru s njima možete otići na intetnzivan tretman koji smatram da vam je trenutno neophodan.
      Pozdrav

Ostavite komentar