1. Pitanje broj: #44763

    Decak star 30 meseci sasvim normalno je progovorio i prica razumljivo samo sto ponekad zastajkuje da bi izgovorio pojedine reci. Ovaj problem se desava od pre nekoliko dana, i obicno su to reci koje pocinju samoglasnicima. Zelim samo da znam koliko je to ozbiljno i zelim savet logopeda sta da preduzmem po ovom pitanju.

    Odgovoreno: 09. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Najverovatnije je u pitanju fiziološko mucanje. Ne smatra se da je to pravo mucanje, dete toga nije svesno, i posledica je toga da je dete odjednom počelo da opaža puno stvari u svom okruženju ali još uvek nije sposobno da sve te stvari iskaže rečima, kao ni da ih brzo saopši, pa dolazi do ponavljanja i zastajkivanja u govoru. Važno je: nikako detetu ne skretati pažnju na izgovor, ne ispravljati ga, ne vraćati ga da ponovi, ne podsmevati mu se, ne sažaljevati ga, ne dozvoliti da stiče povlastice zbog zamuckivanja. U porodici: pričati polako i staloženo, služiti se kratkim/prostim rečenicama, koristiti detetu poznate reči, ne upadati jedni drugima u reč, stvoriti opuštajuću atmosferu u porodici, bez svađa i zatezanja. Stvoriti rutinu (deca to inače jako vole i to je ono što ih opušta) , to podrazumeva odlazak u krevet, buđenje i uzimanje obroka u isto vreme, i stvoriti rutinu u organizaciji dana. U ishrani izbegavati konzumiranje šećera i masti. Jako važno: dete mora da zna šta sme, a šta mu ni pod razno nije dozvoljeno. Važan je jedinstveni vaspitni stav roditelja.
      ovo su opšta uputstva, a vi svakako posetite logopeda u vašem domu zdravlja i pratite svoje dete. U ovom periodu nije potreban tretman, već samo ciljana korekcija vašeg ponašanja
      Pozdrav

Ostavite komentar