1. Pitanje broj: #44484

    Posle pada i kontuzije mozga, moj brat sve sto moze da kaze je "jao". Sa njim radi vec radi logoped i on uspeva da izgovori neke reci. Interesuje me koliko dugo moze da traje oporavak do potpunog povratka govora.

    Odgovoreno: 06. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Nažalost, nemoguće je tačno prognozirati. Niko vam ne može reći mesec, dva, pet, dve godine, tri. . . Nemoguće je znati, možemo samo pretpostaviti kojim tokom će oporavak približno teći. To vam može reći logoped koji radi s njim i koji je procenio njegove govorno-jezičke sposobnosti (govor, razumevanje, čitanje, pisanje) . Na oporavak utiče bezbroj stvari - njegove godine, kad se desila povreda, koje regije su oštećene, po kom tipu, koliko je prošlo od povrede, da li je pravilno zbrinut nakon povređivanja, koliko je motivisan, koje su njegove intelektualne sosobnosti i nivo edukacije, psihičko stanje,. . . Ne znam koliko vaš brat ima godina, smatra se da se kod odraslih afazičnih pacijenata oporavak dešava u prvih godinu dana. Kod dece je taj period mnogo duži zbog njihovog sazrevanja, ali i tu postoje stvari koje treba imati u vidu i biti svestan nekih ograničenja.
      važno je da postavite pred njega manje ciljeve koje će lakše ispuniti, npr. Ne potpuni oporavak govora, jer se on svakako neće desiti odmah i neće se desiti preko noći, već npr. Da može da kaže svoje ime, imena članova porodice, da imenuje par stvari koje svakodnevno upotrebljava, itd. Kad to savlada postavićete nove ciljeve, ali sve to ne može da se desi bez ogromnog truda i rada, kako vašeg brata i vas, tako i logopeda koji radi s njim.

      Pozdrav

Ostavite komentar