1. Pitanje broj: #223159

    Poštovani,molim vas za savjet. Radi se o curici 2 godine i 7 mjeseci.Dijete je uredne razvojne linije, sve razumije, ima pokazne geste. Ono što nas muči da mi ukućani često ne razumijemo što priča(sestra od 5 godina je sve razumije). Dijete spaja rečenice. Njezin govor zvuči ovako: Mama daj mi vuku(ruku), daj mi voptu, ja isla u ćan ( ja sam išla u dućan) Problem dolazi kad je uzbuđena i želi puno toga reći.. Ništa je ne možemo razumjeti onda priča: ja isla, pa udahne od uzbuđenja pa kaže mama, pauza opet... rekla... Pauza neću, pauza meni, pauza ne ja ići u vutic. Meni kao roditelju zvuči kao da je uzbuđena i da bi rekla sto stvari ali ih ne može spojiti u cjelinu i oblikovati ili možda ne zna kako bi to sve rekla. Ponekad se iznenadim kako je novu rečenicu lijepo rekla a nekada kada počne tako pričati ništa ne razumjem. Meni kao roditelju intuicija govori da njoj malo treba ali opet kopka me da ne pogriješim u svojoj procjeni i učinim joj štetu.

    Odgovoreno: 02. 03. 2024.
    • Poštovana,

      Na ovom uzrastu važan je broj reči koje dete ima i povezivanje tih reči u rečenicu. Sam izgovor glasova procenjujemo nakon 3.godine. Rečenice koje ste naveli su odgovarajuće dužine. Izgovor reči koje ste naveli je odgovarajući za uzrast.

      Ali je važno da govor bude tečan. I to je nešto na čemu treba raditi. Volela bih da uradite pregled uživo kod logopeda koji bi dao konkretne savete za vaše dete. Ja uopšteno mogu reći da je važno da NE govorite:

      - zašto tako pričaš?

      - sad ponovi lepo?

      - diši!

      - ništa te ne razumem kad tako pričaš

      - razmisli pa kaži lepo

      - stani, hajde sad reci....

      Savetujem da konsultaciju logopeda zakažete što pre, ne čekajte.

Ostavite komentar