1. Pitanje broj: #220818

    Postovana, imamo problem sa detetom u razvoju govora, za koji dan puni 3 god.ali vrlo,vrlo slabo prica,prve reci su bile sa 8 meseci(mama,tata,Ana), ali trenutno izgovori: ko je, sta je.. ali to nije uvek cisto. Ima periode kad kaze cisto, pa neki period nece da ponovi te reci. Dosta reci je izgovorio po jedan jedini put i vise ne. Nekada se desava da mama ne kaze lepo.Ali non stop prica nerazumne reci, pa na osnovu svega ovoga zanima koji vid terapoje treba da imamo. Unapred hvala

    Odgovoreno: 12. 01. 2024.
    • Poštovani,

      Morate se javiti logopedu i započeti rad sa njim uz konstantnu obuku vas kako da podstičete govor i razumevanje kod kuće.

      Trenutni cilj treba da bude bolje razumevanje, potom vokabular (tj broj reči), potom spajanje reči u rečenicu. Sa ovakvim kašnjenjem u usvajanju govora, iako dete ima 3 godine, ne gledamo artikulaciju.

      Jako je važno da se uzdržite od "ponovi, ponovi", pošto govor treba da bude voljna aktivnost koju podstiče naša potreba da sa sagovornikom nešto podelimo a ne ponavljanje reči na nalog.

      Javite se logopedu što pre.

      Takođe, ne očekujte rezultate nakon 3 termina ili 3 nedelje. Rad na usvajanju govora i jezika je dugotrajan proces koji traje (nekad) godinama, a pored logopeda (koji treba pravilno da uradi procenu i da pravilno sprovodi tretman) neophodni ste i vi kao aktivni saradnici u tom procesu.

       

Ostavite komentar