1. Pitanje broj: #213959

    Dobar dan! Evo pišem Vam jer nam treba jedan savjet... Imamo djevojčicu koja je završila 2. razred osnovne škole. Bila je kod školske psihologice na testiranju brzine čitanja i njen rezultat je da čita malo sporije... Također je rekla da ima radnu memoriju ispod prosjeka, a logičko razmišljanje daleko iznad prosjeka... Čitala sam malo o toj radnoj memoriji i navode da je uz to povezano shvaćanje pročitanog, ali ja nisam primjetila da je to njoj problem, dapače u školi ima sve 5 iz kontrolnih zadataka čitanja sa razumjevanjem... također nisam primjetila ni da ima problem sa zaboravljanjem ni da je spora u razmišljanju i govoru... ponekad zamjeni b i d, ali rijetko... kad igramo igre npr. memory ona redovito pobjeđuje... također je jako kreativna, muzikalna, svira gitaru, jako motorički spretna... jel nam vi možete pobliže objasnit radnu memoriju, jer meni se čini kao da ona nema problem s tim, a vidim da ipak malo sporije čita... ili je u pitanju možda disleksija...

    Hvala vam unaprijed

    Odgovoreno: 15. 07. 2023.
    • Poštovani,

      Nisam shvatila zbog čega je radjeno psihološko testiranje? Tj koji je osnovni problem za vašu zabrinutost bio?

      Disleksija je jezički poremećaj tako da je dijagnostikuje logoped nakon procene uživo. Niste naveli da postoje jezičke teškoće kod vašeg deteta. Tako da pretpostavljam da ih nema. Ako postoje problemi u čitanju naglas, tj ako sporije čita naglas, potrebno je da tu veštinu vežbate.

      Radna memorija je neophodna svima nama za svakodnevno funkcionisanje. Ako vi niste uočili probleme na tom polju, najbolje bi bilo da potražite pojašnjenje od psihologa koji je radio testiranje (koji je test koristio, koje podveštine je testirao, koliko rezultat odstupa od očekivanog za uzrast i u kojim domenima).

Ostavite komentar