1. Pitanje broj: #207483

    Poštovani, Dete u februaru puni dve godine, još uvek ne spaja reči u rečenicu. Reči koje izgovara sastoje se uglavnom od dva slova, prva ili poslednja. Medjutim, može da izgovori i celu reč, ali to ne radi. Npr. nekoliko puta je izgovorio tetka, a sada je to skratio na ka-ka, najčešće lepo izgovara mama, ali ima situacija kada izgovori samo ma ili umesto tata izgovori ta. Imenuje predmete ili radnje na svoj nacin : neg(sneg), vau-vau(kuca), ba(baba), dei(deda), me(mleko), lepo izgovara daj, aj-aj(ajde), bau(upali), gaj(ugasi).. itd. Mislim da to nije oskudan fond reči, ali mi se čini da bi bar trebalo da izgovori celu reč. Zabrinuta sam, pa Vas molim za mišljenje o našoj situaciji. Hvala!

    Odgovoreno: 27. 01. 2023.
    • Poštovana,

      Savetovala bih vam da se javite logopedu i uradite procenu. Da li je potreban tretman ili samo savet i vođenje roditelja, ne mogu sad reći.

      Od 18. do 24.meseca dete treba da dobije rečenicu. Da bi moglo da ima rečenicu treba da ima fond od oko 50 reči. Neke reči mogu i dalje biti skraćene ili na neki način izmenjene i nakon 2.godine.

      Tako da prvo se usmeriti na broj reči koje dete izgovara. Broj reči kao i vrstu reči. Vokabular deteta će imati najviše imenica, ali treba da postoje i glagoli (da bismo imali rečenicu), kao i poneki pridev. Potom se usmerimo na spajanje glagola i imenice u rečenicu.

      Smatram da će procena deteta dati prave smernice. Samo ne gubite vreme

      Pozdrav

Ostavite komentar