1. Pitanje broj: #207367

    Postovani,

    moja curica ce imati 2 godine za mjesec dana. Vec odavno smo s njom stvorili kontakt na osnovu razumijevanja (donesi, daj, spremi itd.) Apsolutno sve razumije. Do 20mj je imala oko 15ak rijeci u vokabularu iako se prva rijec pojavila sa manje od godinu dana, pa sam ocekivala da ce to tog perioda imati puno vise rijeci. Sa 15-16 mjeseci cak je mogla sklopiti 2-3 rijeci od tih nekoliko koje zna, npr - Di je tata? Zadnjih mjesec dana vokabular joj se dosta prosirio i pokazuje interes za ponavljanjem rijeci, ali sve to samo ako je “raspolozena”. Npr. iako zna odgovor na pitanje kako se zoves ili koliko imas godina rijetko ce dati odgovor na to. Veselo je i dobro dijete, ali kao da je lijena u govoru. Raspoznaje puno zivotinja, oponasa nekoliko. Govori “teze” rijeci kao sto su “cvijece”, “casa”… “Screen time” je stvarno na minimumu. Maksimalno sat vremena dnevno. Ali svakako me brine da li je tome uzrok tv. Iako sam svjedok da oko nas ima djece koja “vise” na tome, a bolje pricaju od nje. Trebamo li po Vasem misljenu procjenu logopeda ili da jos malo pricekamo? Ili mozda imate neki savjet kako je potaknuti na govor? Najveci pritisak mi iskreno stvara okolina, jer je ona malo stidljivije dijete i cim je medju ljudima povuce se i tek onda nece ni da govori ovo sto zna. I onda krecu pitanja - prica li, zasto ne prica, idete li u logopeda idt. Vidim da je s mojim djetetom sve ok, u smislu mentalnog razvoja, ali pod pritiskom okoline i citajuci razne clanke na ovu temu po malo ostanem zbunjena i u strahu. Hvala.

    Odgovoreno: 27. 01. 2023.
    • Poštovana,

      Jako je važno na koji način podstičemo komunikaciju. Da li je to naizmenično uključivanje u razgovor ili postavljanje pitanja na koje očekujemo odgovor? Takodje, reči koje dete samo ponavlja za odraslim  ne smatraju se delom detetovog vokabulara. Tj ne smatra se da dete tu reč zna i da ume spontano i samostalno da je koristi.

      Savetovala bih vam da uradite procenu kod logopeda. Svakako uraditi procenu govorno-jezičkog razvoja deteta, ali i posavetovati se na koji način najadekvatnije podsticati govor i jezik kod kuće.

      Na vreme ste se obratili za pomoć pitanjem. Sad samo ne odlažite posetu logopedu.

      Pozdrav

Ostavite komentar