1. Pitanje broj: #201756

    Poštovani, naše prvo dete je napunilo 19 meseci juče. Njegov govor se sastoji od dosta reči ali većinu razumemo samo mi jer ih još uvek ne izgovara sasvim pravilno (npr tane-tamo, by ode-buldožer, nanade-narandžasto..) i to nas ne opterećuje već smo veoma zadovoljni svakim napredkom. Medjutim u poslednje vreme neke reči je počeo da dodatno skraćuje ili pogresno akcentuje pa me zanima ima li mesta brizi?

    PR. Bagn - je govorio za bager a sada govori samo bg bg i to veoma brzo izgovara. Kada mu ponovim razgovetno on se ispravi i kaže Bagi ali samostalno će ponovo reci skraceno.

    Meda je govorio sasvim pravilno a sada i to izgovara veoma brzo pa ne zvuči razumno kao pre..

    On dodaje nove reči u svoj fond, razume nas lepo i generalno smo zadovoljni ali ne razumem zašto se ovo desava.

    Unapred hvala!

    Odgovoreno: 26. 08. 2022.
    • Poštovani,

      Na uzrastu od 19 meseci važan je broj reči. I na osnovu reči koje ste naveli kao primer, zaključujem da vaše dete ima bogat rečnik. Svakako sad nam nije važna čistoća glasova i pravilan izgovor. I to shvatam da je i vaš stav.

      Po pitanju skraćivanja reči koje ste pomenuli, uzrok može biti da je dete čulo od druge dece drugačiji izgovor (npr.u jaslama) ili možda svoj govor skraćuje da bi postiglo brzinu govora odraslih. Savet za početak, usporite svoj govor i dajte mu pravilan izgovor reči (npr.dete kaže "bg bg" vi kažete "jeste, bager", ne mora da ponovi za vama vec da čuje kako vi izgovarate reč pravilno celu reč i sporijim govorom).

      Naravno, ako ste i dalje zabrinuti, javite se logopedu koji će nakon pregleda uživo moći da da konkretniji savet.

Komentari na pitanje: #201756

    • Hvala najlepše na brzom odgovoru, primenićemo vaš savet! Veoma ste ljubazni.

Ostavite komentar