1. Pitanje broj: #123095

    Postovani, pitanje se tiče mog sina koji je tek napunio 4 god, naime pre oko pola godine počeo je da muca tako sto bi ponavljao prvi slog u reci npr. Pa-pa-papir, ubrzo je počeo da zastajkuje i secka reci na slogove koje ponavlja i u sredini i kraju reci. Ima pak i periode kada priča ispravno, a onda se vrati na to ponavljanje. Išli smo kod logopeda neko vreme, tacnije dva meseca, ali smo prestali jer smo ga primoravali na to, posto nije hteo da saradjuje i još vise bi mucanje bilo izraženo. Pedijatar nam je sugerirao da je možda još uvek rano za to. Molim za vase mišljenje, sta preduvjeti i moze li se ikako govor ispraviti? Unapred hvala marina

    Odgovoreno: 06. 12. 2013.
    • Poštovana,
      Nikako nije rano za to, već suprotno. Mucanje već previše dugo traje. A i vaše dete ima dovoljno godina. Promenite logopeda, cilj je da nadjete logopeda kog će vaše dete prihvatiti. Ovo odbijanje koje se desilo nije strašno i nije alarmantno, svako od nas je drugačiji, svako ima i drugačiji pristup. Kao što se ni mi ne družimo sa svima, ni dete ne mora da prihvati svakog terapeuta. Ali pored toga, važan je i vaš prisup logopedu, njegovom radu i zadacima koje od njega dobijate. Morate biti pozitivni, vi prvi da krećete na terapiju nasmejani i vedri, prihvatate šta vam se savetujete i radite sa logopedom u timu, i sve to tako da to vaše dete vidi, uvek i u svakom trenutku. Ako ste neiskreni, ono će to znati. Ne izbegavajte terapiju jer će se problem samo produbiti. A definitivno sam se neće rešiti nikad.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #123095

    • Moj sin ima dve godine i mesec dana, jako je tvrdoglav i nece bas da saradjuje u ucenju novih reci. Govori: mama, tata, baba, bata, dada, dede, tete, tao, njam, ovo, kad trazi vodu kaze vovo, mene zove nene, seku keke, baku jaja, tetu maja, batu pipi, kada ga pitam koliko ima godina, on kaze de. . . Zna kako se oglasava vecina zivotinja, kao npr. Petao, maca, kuca, krava, ovca, za konja kaze djika itd. . Ali jos uvek ne povezuje recenice. Inace, jako je pametan, vredan i bas sve razume. Da li postoji razlog za brigu? Unapred zahvalna majka.

Ostavite komentar