1. Pitanje broj: #37886

    Dermatolog. Poštovana doktore-ice,
    bila sam kod dermatologa iz više razloga i molim vas, pošto vjerujem vašim savjetima, da mi odgovorite. Imam 37 g i ožiljke od akni i proširenih pora. Obratila sam se doktoru po pitanju hiperpigmentacije na licu a on mi je, nakon pregleda lupom, propisao Skinoren (azelatna kiselina) i to da mažem po cijelom licu bez obzira sto je hiperpigmentacija samo iznad gornje usne. Meni su u apoteci rekli da to nema veze sa izbjeljivanjem ali ja sam je nanijela i peku me obrazi. Molim za pomoć po ovom pitanju. -zatim, čitav život imam keratozu na stomaku, boje kože, precizno izdignuta i oivčena, ovalna, oko 6mm. Prije, recimo, 4 g se počela kruniti prilikom kupanja. Suši se, otpada, i sve tako do novembra 2007 kada su je jednom "spalili" tečnim azotom i nikada više nije se krunila. Ovom prilikom je ponovo to uradjeno i rečeno mi je da opet ponovim isto za 7 dana. Do kada da to ponavljam, prošlo je 2 g od prošlog puta i ne kruni se, tj. kako i kada se to radi? Koliko dugo je normalno da je poslije postupka ona crvena, kao i njen obod? Da li to može biti opasno? -imam na lijevoj dojci mladež od malena koji je bez promjena, 4mm, i rečeno mi je da je to fibroma molle i da je ok, odoka se vidi ali pošto se znam prepasti da ne postane nesto, mogu ga hiruški odstraniti i da se usput uradi biopsija. Da li to da radim, da li taj zahvat može oštetiti dojku u budućnosti. Niko nije imao melanom, mama je imala rak dojke. -prije 21 g sam slučajno noktom zabgrebala mladež na kuku, krvario je, "zalijepila"sam ga prstom i nikad se nije promijenio. Velik je 3mm. Molim vaše cijenjeno mišljenje vezano za izložene probleme. Oprostite što imam više pitanja.
    Sve najbolje vam želim od srca. Ana. (smedja kosa i oči, crveni pigmen kose, žućkast ten, mislim tip broj 3, zacrvenim se, lako crnim, u djetinstvu i mladosti ponekad izgorila, u posljednjih 11 g-dvaput bila na moru)

    Odgovoreno: 30. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Vi kao da ste sve vreme skupljali probleme na koži. Idemo redom:
      ožiljci od akni se uspešno mogu korigovati hemijskim pilingom srednje dubine - 2-4 tretmana.
      hiperpigmentacija se može korigovati: serum. Iklen sa rucinolom uz zaštitu od sunca spf 50. - 6-8 nedelja.
      keratoza na stomaku: moguće je da je seboroična veruka.
      predlažem da ukoliko ste u mogućnosti posetite dermatologa koji će nakon procene sve vaše promene uspešno ukloniti radio talasima - 1-2 tretmana.
      Pozdrav

Ostavite komentar