1. Pitanje broj: #24882

    Poštovani,
    pre nešto manje od godinu dana izašla mi je akna na mladežu koji se nalazi na vratu. Uradio sam dermatoskopski pregled pomenutog mladeža, pregledom je utvrđeno da je mladež na mestu, neoštećen, što se i pokazalo kad se akna povukla. Međutim, isti slučaj se desio i prošle nedelje, akna je ponovo izašla na istom mladežu, sad se povlači. Molim Vas za savet! Doktor je tada rekao da je akna možda uzrok iritacije posle brijanja, pošto imam osetljivu kožu, ali sam pomalo uplašen, bez obzira na tadašnje konstatacije. Da li postoji mogućnost da je to ipak uzrok iritacije, da li može da naškodi mladežu i da li bi trebalo da ponovo posetim dermatologa? Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 06. 04. 2009.
    • Poštovani, I ispod mladeža kao i na ostalim delovima kože postoje tzv.pilosebacealni otvori (dlaka sa lojnom žlezdom), tako da nije nemoguće da se i ispod njega formiraju bubuljice. Nemate posebnog razloga za brigu, samo ne dirajte mladež, koristite neku antibiotsku mast (Enbecin, Chloramphenicol) da bi se promena što brže povukla. Možete povremeno, na nekoliko meseci da radite dermoskopiju.

Komentari na pitanje: #24882

    • Pre par nedelja pojavila se kao neka fleka na koži testisa, odnosno to mesto je nešto svetlije boje, bleđe, nego ostatak kože. Veličine je oko 5-6 cm, i jednim malim delom prelazi na kožu penisa. Pored te "veće" fleke, postoje još par tačkica iste svetlije boje. Ponekad zasvrbi to mesto, ali mislim da je u pitanju više psiha, nego što stvarno svrbi. Kome treba da se javim i da li mi možete reći Vaše mišljenje u vezi ovog mog malog problema?

Ostavite komentar